Рибата е вкусна - това е ясно. Според последни изследвания за пореден път има немално научни доказателства, че рибата е изключително полезна за здравето. Ето защо е препоръчително да си сготвите още днес:

Полезна е за очите

От резултатите на доста подробно и широко изследване във Франция, става ясно, че хранителен режим, богат на омега-3 мастни киселини, силно влияе за понижаване на мускулното изражение, свързано с възрастта. Това е състояние, вследствие на което се уврежда ретината на очите - с годините хората започват да губят зрението си. 


Серумите за мигли – какво знаем и не знаем за тях? >>

 

Подпомага за растежа и развитието на бебетата

 

Здравословно меню с омега-3 мастни киселини е важно по време на бременност - за развитието на мозъка и нервната система на ембриона. Изследване от 2007 г. установява, че жените, които консумират по-малко от три до 4 пъти риба седмично, са заплашени възможността да родят дете с ниски нива на вербално IQ и моторни проблеми, социално развитие и комуникация - всички изброени - знаци за забавено мозъчно развитие.

Историята на първото ин витро бебе в света >>

 

За дълголетие

 

Рибата може да удължи живота ви. Изследователите са открили, че е 27 % по-малка вероятно по време на 16-годишното изследване да умрат участниците, в чиято кръв се съдържат мастни киселини (каквито има в рибеното масло). Те живеят средно по две години повече от останалите, които имат ниски нива на мастни киселини в кръвта.

Ефективни методи срещу побеляването на косата >>

За по-лесно дишане

 

Много родители се опасяват от алергии, затова предпочитат да избягват да включват риба в менюто на децата си, особено докато са по-малки. И предвид факта, че всяка диета трябва да се съгласува с лекуващия педиатър, рибата може да има много важна роля за растежа на децата.

Когато рибата е част от менюто още от ранна възраст, вероятността детето да заболее от астма, е значително по-малка. Изследванията показват, че риба в менюто при децата между 6 и 12 месеца редуцира риска от хрипове и ги предпазва от подобни проблеми до 4-годишна възраст.


Четири опорни точки и навици за радостен живот >>
 

За кожата

 

Има съставка в рибеното масло, която е много полезна за кожата, включително влияе добре на способността й да се възстановява и да контролира производството на мазнини, защото я хидратира. 

Освен това рибата помага на клетките на кожата да се възстановят след вредите, които им нанасят слънцето и UV-лъчите. По този начин се запазват високите нива на колаген в кожата, който пък от своя страна предпазва от бръчки и увисване.


4 вкусни предложения за ястия с морски дарове >>