.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

5 начина, по които възглавницата може да навреди на здравето

Боряна Константинова | преди 14 седмици
Проблеми със съня
Снимка: istockphoto.com
Ето как некомфортният сън може да доведе до акне, алергии или схващания през деня

Денят обикновено завършва с полагане на главата върху мека възглавница. Тя е предназначена да носи комфортен сън, но може и да вреди на здравето. Дали зарази различни бактерии, които ще заживеят върху нея или мъртвата кожа от лицето ви ще се наслоява – резултатът ще е еднакво лош за вашата кожата. А ако не е в удобна форма или размер за вас, вероятността да се чувствате зле през целия следващ ден е огромна. Има пет проблема, които ярко илюстрират колко е важно да сменяте редовно спалното бельо и да се грижите за комфорта на съня си.

1. Акне

Мръсотията се натрупва върху калъфките, затова трябва да се сменят регулярно. Ако имате проблеми с акнето, замислете се дали сменяте достатъчно често калъфката на възглавницата. По-мазната кожа може да изисква смяна на по-малък интервал от време. Материята също е важна, тъй като кожата на лицето е в постоянно съприкосновение с възглавницата. Може да изберете естествена материя за вашето спално бельо, ако кожата ви е от по-чувствителен тип. Регулярната смяна на калъфките обаче остава най-важната и задължителна мярка за здравословен сън. Помислете си как всичката натрупана мръсотия по нея се втрива в кожата ви, докато подремвате.

7 от най-добрите маски за лице, съдържащи само 2 съставки

2. Схващане

Ако сте схванати и изпитвате дискомфорт във всички мускули по тялото си през деня, помистелете как спите. С неудобната възглавница може да привикнете към неудобна поза за сън. Когато мускулите ви са в лоша позиция през нощта, идват проблеми с болки в гърба и/или врата. Например, ако спите по гръб, е хубаво да използвате тънка възглавница, за да не се огъва вратът ви. Съвет: избягвайте високите възглавници.

3. Некачествен сън

Сънят може да се наруши заради възглавницата, която ползвате. Дискомфортът на тялото води до напрежение и чести събуждания през нощта. Той ще ви лиши от удоволствието, което носи сънят. Една "лоша" възглавница, може да затрудни мозъка и тялото да се отпуснат и на следващия ден ще се чувствате отпаднали. Проверете дали възглавницата ви е за смяна, като я огънете през средата и я оставите да се изправи сама в обратната си форма – ако го направи, то всичко е наред.

4. Алергии

По повърхността на всяка калъфка има домашен прах и акари - отново напомняне колко е важна честата смяна. Освен това във вътрешността на възглавницата също се събира голямо количество прах. Вашите възглавници са убежище за прах, мъртви кожни клетки и прахови акари. Всички те могат да предизвикат алергии. Ако усещате стягане в гърдите, хрипове, затруднено дишане, сърбящи очи, хрема или сърбеж в гърлото, това може да е знак, че трябва да обърнете внимание на възглавницата си. За да предотвратите развитието на алергии, задължително включете в плана за пролетното почистване матрака и възглавниците. Регулярно ги проветрявайте и издърпвайте с прахосмукачка акарите от тях. Използването на хипоалергенни възглавници също е добър вариант за хората, които са предразположени към алергии. 

5 начина да успокоим кожните алергии и раздразненияЗачервяванията и обривите са затормозяващи, но не не трябва да се примиряваме с тях

5. Задушаване (при бебета)

При кърмачетата се среща синдром на внезапна смърт, който е известен още като смърт на кошарите. Това е внезапна и необяснима смърт на здраво бебе. През 2014 г. във Великобритания са регистрирани 230 смъртни случая. Учените смятат, че някои бебета имат генетична предразположеност към този синдром (проблеми с дихателните пътища). Това, което можете да направите, за да намалите риска за детето, е да го поставяте да спи по гръб и да не оставяте свободно възглавници или одеяла върху леглото.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?