Сънят е едно от най-загадъчните състояния, които човекът не е изследвал докрай. Затова сънят е обгърнат в неясноти и дълбоко вкоренени твърдения, свързани със здравето. Ето кои са най-популярните митове за съня, които е време да бъдат развенчани.

1. Можем да поспим друг път и да си „наваксаме“ изгубения сън

Ако смятате, че можете да наваксате изгубените часове за спане, изтощавайки организма си с недоспиване, ще трябва да ви разочароваме: няма как да „догоните“ изпуснатия влак друг път. А също и да се наспите „като за световно“ през уикенда.

Организмът се нуждае от определено време за възстановяване, като процесът е цикличен, т.е. човек не може в понеделник да се възстанови със сън от 5 часа, а в събота – с 10 или дори 12. Количеството часове трябва да е равномерно през цялата седмица.

Типичната заблуда, че ще си отспим в почивните дни, може да доведе до отрицателни последствия. Да спим прекалено много не е по-малко вредно от недоспиването. В идеалния случай е необходимо да планираме така деня си, че да в почивните дни да отпочинем балансирано с дните, в които следваме строго определен режим на лягане и ставане.

Снимка: iStock

2. Повишената физическа активност преди сън помага да заспим по-лесно

Много от нас вярват, че за да заспят като къпани, трябва да изтощят тялото си физически преди сън. Но всяка активност допринася за ускоряване на кръвообращението в тялото. Това от своя страна води до възбуждане на мускулите и тъканите, а не до тяхното отпускане и успокояване. Затова всеки специалист би ви посъветвал да преустановите всякаква физическа активност поне три часа преди лягане.

3. Колкото повече остаряваме, толкова по-малко сън ни е необходим

Учените са доказали, че старите хора трябва да спят не по-малко от младите. Нормата за сън е около 7-8 часа в зависимост от индивидуалните особености на човека. И все пак, много възрастни хора страдат от безсъние и ранни събуждания. Причините за проблема се крият в хроничните заболявания и други нарушения в здравословното състояние. Организмът на възрастния човек има нужда да поспи повече, но не може, въпреки че се нуждае от повече часове сън.

В същото време изследванията показват, че дневният цикъл при възрастните хора се измества, поради което те започват да стават по-рано и да лягат по-рано. Ето защо старите хора често спят денем, с което съкращават нощния цикъл.

Снимка: iStock

4. Сънят – време за почивка за мозъка

Както показват многобройните изследвания, докато спим, нашият мозък работи още по-активно и продуктивно, отколкото по време на будуване. Затова сънят е абсолютно задължителен за човека, за да може тялото и нервната система да се отпуснат. Самият мозък не престава да работи, защото следи за функционирането на дихателната и сърдечната система. Но заради това, че не се разсейва от движенията на тялото, той получава известно разтоварване.

Вижте още митове за съня в сайта Frida.bg.

Вижте колко е важен сънят за здравето във видеото по-долу: