По статистика, според раковия регистър рак на кожата развиват 6 до 9 на 100 000 души средно за европейските народи в нашите географски ширини. За разлика от 1965 г., когато тази диагноза е поставена на 98 човека, през 2011 г. със злокачествения кожен тумор са били открити 479 човека, от тях 130 са починали. В същото време смъртността от него в нашата страна нараства с 3% всяка година, като към момента достига нивата 35-38 на сто. Най-стряскащото обаче е, че 86 % от тези случаи са могли да бъдат предотвратени, ако мерките за това са били предприети навреме.

Мит #1: От защита срещу слънцето се нуждае само лицето ни
Със сигурност използвате грим и крем за лице със слънцезащтитен фактор (SPF) и се стараете винаги да покривате раменете и гърба, но рядко обръщате внимание на корема и краката. Нали? Имайте предвид, че близо 40% от случаите на злокачествен меланом настъпва по краката, почти 20% - по торса, докато по-малко от 15% се появят върху лицето и шията. Ето защо, когато сте на плажа, е от съществено значение да защитавате всички области на тялото, включително гърдите, ръцете и краката.

Мит # 2: Всички видове рак на кожата започват от бенките
Един от най-разпространените митове по въпроса е, че основната причина за рака на кожата са бенките. Действително при хората с повече бенки по тялото рискът от развиване на рак на кожата е значително по-голям в сравнение с тези, които имат по-малък брой. Но подобни данни не бива да ви заблуждават. Различни видове рак са наблюдавани и сред хора с много по-малко бенки по кожата и с дори сред хора, при които дори не са наблюдавани такива.

Мит # 3: Хората с тъмна кожа не са застрашени от рак на кожата
Хората със светла кожа са изложени на по-висок риск от развитие на рак на кожата, но това не означава, че хората с по-матов тен не са застрашени и да не взимат необходимите предпазни мерки за това. Рак на кожата се появява при всички типове кожа, като дефакто при пациенти с по-тъмна кожа може по-трудно да се диагностицира. Ето защо съветът на специалистите е, независимо с какъв тив кожа сте, да използвате задържително слънцезащитни продукти.

Мит # 4: Хората със загар са в безопасност
Напротив. Забравете за фразата „здравословен тен”. Такова понятие не съществува. Веднъж придобили загар, вие ставате още по-податлив на вредното въздействие на UV-лъчите, да не говорим за нарастналия риск от появата на бръчки, избледняване на кожата, кафяви петна, други признаци на стареене и развитие на рак на кожата. А дори и един път да изгорите, това повишава шанса да ви се появи смъртоносен меланом. Слънцезащитният крем е жизненонеобходим, но сам по себе си не е достатъчен. Постарайте се да прекарвате по-малко време на слънце между 11 и 14 часа, когато ултравиолетовият поток е най-силен.