Нали знаете, че следобедната дрямка не е само и единствено за малките деца. Тя има своите положителни отражения и върху възрастния организъм, и те със сигурност не са малко. Знаете ли, че 30 минути сън през деня правят чудеса?

Редуцира стреса
Между 20 и 30 минути следобеден сън зарежда организма с енергия и го освобождава от ежедневния стрес. В резултат  на това човек се чувства ободрен и готов за нови задачи. И това не е само на теория – серия от изследвания са доказали, че сънят намалява нивата на стресовите хормони.

Подобрява концентрацията и работата
Да си кажем още в началото – и това е научно доказано. По време на изследване група доброволци били разделени на три групи – такива, които спали 30 минути, такива, които спали 1 час и такива, които продължили работа без почивка. Тези от тях, които дремнали 60 минути значително подобрили концентрацията и представянето си в работата, докато тези, които работили без почивка били изтощени и непродуктивни. Изследвания като това и подобни на него са накарали много съвременни компании да направят специални кътове за отмора на своя персонал.

Намалява риска от сърдечни заболявания
След като си починете, редуцирате стреса и подобрите концентрацията, идва ред и на по-сериозните ползи от дрямката – като например по-нисък риск от сърдечни заболявания. Друго изследване, което обхваща 28 хиляди души и повече от 6 години научна работа, показва, че хората, които редовно си поспиват имат по-нисък риск (или по-точно с цели 34%) да се разболеят от нещо, свързано със сърцето, отколкото тези, които не си почиват следобед.

Е, готови ли сте за 30-минутна сладка, следобедна дрямка?