Препъникамък 1: Може да отслабнете като пиете диетични напитки

Научният център за изследване на здравето към Тексаския университет установи, че при хората, които пият по една диетична сода на ден в продължение на седем години, е 41% по-вероятно да станат с надмормено тегло, отколкото тези, които не пият такива. Причината – диетичните напитки отварят апетита. Изкуствените подсладители в тях пък могат да провокират желанието ви да хапвате сладки неща.

Решението:
Пийте вода, кафе или неподсладен чай. Ако искате да ви е малко по-сладичко, добавете 1/2 ч. л. захар (равнява се на 7 калории) или същото количество натурален сироп от агаве (съдържа 10 калории). Обикновената водата може да разнообразявате с такава с плодови вкусове.


Препъникамък 2: Може да спрете антидепресантите, щом се почувствате добре
Може би вече се чувствате отново добре. Но внезапното спиране на антидепресантите може да ви доведе до състояние, подобно на грипа, със симптоми като гадене и безсъние. Това е така нареченият синдром на прекъсването.

Решението: Не се предавайте. Според доктор Нада Стотланд, ръководител на Американската психиатрична асоциация, ако сте се почувствали по-добре, това значи, че антидепресантите, които приемате, действат. Ако искате да ги спрете, консултирайте се с лекаря, който ви ги е изписал. Това, което обикновено препоръчват те е постепенното спиране на такива хапчета чрез намаляване на дозата.

Препъникамък 3: Пийте алкохол за здраве
Чаша вино на ден може да поддържа сърцето здраво, но да превърнете седмичната си доза в дневна е лош избор. Според изследване на университета в Бъфало злоупотребата с алкохол веднъж месечно увеличава трикратно риска от сърдечно-съдови заболявания. Сюзан Томас, доктор по медицински науки в Медицинския университет в Южна Каролина, споделя, че алкохолът е вреден повече за жените, защото ние сме по-леки (на килограми), и имаме по-ниски нива на стомашни ензими, които преработват алкохола, отколкото тези на мъжете.

Решението:
Преди вечеря изпийте една газирана вода (сода). Така храната в стомаха ви ще абсорбира по-добре алкохола. Друг вариант е да хапнете нещо по-мазно – масло, маргарин, сланина. Това ще образува предпазен слой, който „попива” алкохола и по-трудно се напивате.