Тревожността е адско мъчение, способно напълно да промени мисленето на човек, щом го обземе. Въпреки че не представляват заместител на медикаментозното и психотерапевтично лечение, следващите трикове в диетата ще ви помогнат да овладеете дискомфорта от тревожните разстройства – защото все повече науката започва да свързва психичните разстройства с начина на хранене.

1. Протеини – яжте повече пуешко и пилешко месо, млечни продукти и яйца, които стимулират производството на допамин в мозъка.

2. Омега-3 мазнини – полезните мастни кисели са незаменини при депресивно-тревожни растройства, затова хапвайте повече сьомга, семена от чия и ленено масло.

3. Кофеин – намалете консумацията на продукти, съдържащи високи количества от кофеин (кафе, черен чай, енергийни напитки), тъй като психостимулантът повишава сърдечния ритъм, телесната температура и кръвното налягане, допълнително увеличавайки риска от паник атаки.

4. Вода – пийте повече вода, защото дехидратация може да доведе до понижено настроение и по-лесна уморяемост, което да рефлектира негативно върху емоционалното ви състояние. 

5. Захар – заменете с плодове (най-добре банани) продуктите с рафинирана захар, която води до пикове в кръвната захар, последвана от големи спадове. Поради същата причина се опитвайте да хапвате периодично през определени интервали от време, вместо да прекалявате с храната наведнъж.

6. Алкохол – макар временно да води до еуфория и мимолетно усещане за щастие и удоволствие, всъщност алкохолът представлява истински депресант за нервната система. Същевременно спиртните напитки могат да доведат до дехидратация и ниски нива на кръвната захар, които допълнително да засилят усещането за тревожност.

7. Витамин С – облекчава симптомите на тревожност, като намалява нивата на кортизол, известен като хормона на стреса. Съдържа се в цитрусовите плодове.

8. Витамин В12 – спомага автопроцеса на детоксикация на клетките, като по този начин елиминира вредното влияние на редица химикали в организма. Същевременно участва в процеса на производство на невротрансмитерите серотонин и допамин. Съдържа се в продукти като стриди, сардини, яйчни жълтъци и сьомга.

9. Триптофан – прекурсор на невротрансмитера серотонин, който има благотворно влияние върху всички разстройства от депресивно-тревожния спектър. Съдържа се в храни като тиквени семки, зелен боб едамаме, овес, и боб.

10. Салата – зеленолистните растения са богати на магнезий, чийто дефицит е известен като рисков за развитие на тревожни разстройства. Успокояващият ефект на микроелемента можете да откриете в ядки, семена, боб и пълнозърнести храни.

Снимка: iStock