Децата са палави и игриви. И доберат ли се до нещо просто го хващат, гълтат, чупят или хвърлят. Обичат да разузнават всички места у дома – под масата, под леглото, по стълбите, в чекмеджетата и шкафовете. Затова имаме ли малчуган в къщата сетивата ни трябва да са изострени. Някои от местата и предметите са особено опасни за здравето на прохождащите бебета и малките деца, затова предварително трябва да обезопасим всичко, което представлява потенциална опасност за тях.

Електрическите контакти са заплаха номер едно за малчуганите. Предпазителите и капачетата са най-лесното решение, което можете да намерите. Внимавайте също и с кабелите за компютъра и зарядните устройства. Най-добре да ги поставяте винаги на високото, за да бъдат недостижими за децата.

Не се съмнявайте, че ако вашият малък палавник намери в шкафа някаква течност няма да опита вкуса й. По-лошото в случая е ако тя се окаже препарат за почистване, а както знаем в повечето случаи те изключително опасни за здравето. Запомнете, че имате ли бебе всички препарати за почистване трябва да бъдат преместени от долните шкафове на възможно най-високите в кухнята или килера.

Рано или късно вашето бебе ще проходи и най-големият ужас за родителите се явяват острите ръбове на мебелите – маси, столове, дивани. Решението отново е обезопасители, които се поставят в ъглите. Продават ги в различни размери, форми и цветове, така че няма да имате затруднения при обезопасяването на мебелите у дома.

И като заговорихме за мебели, трябва да споменем и всички предмети, които досега са стояли на секцията, холната маса и нощното шкафче – вази, украшения, декоративни купи, чаши, рамки за снимки и всичко, което се сетите трябва да бъде преместено на високо, тъй като вашето съкровище просто ще ги блъсне или счупи. Да не говорим, че може да нарани себе си.

Не забравяйте да махнете и малките предмети от всички мебели. Вероятността детето да ги погълне без да се замисли е огромна.

Имате ли камина у дома? За да я ползвате и това в същото време да е безопасно за децата, ще трябва да положите малко повече труд. Вариант е сами да измайсторите метална решетка (тук активно трябва да се включи таткото), която ще поставите на разумно разстояние от камината, така че детето да не може да достигне опасното място. Премахнете и всички кибрити и запалки, които обикновено се оставят в близост до камината.

Връзки, панделки, конци, прежди -  всички те трябва да са на безопасно място. Обръщаме специално внимание на щори, които имат корда. Детето ви ще ги дръпне без да се замисли, а с това ще повлече цялата конструкция. Бъдете нащрек, когато малкият палавник е в близост до прозореца.

Чекмеджетата също представляват потенциална опасност за прохождащите и още нищо незнаещи за света бебета. Лошото при повечето е, че нямат механизъм, който да стопира при издърпване и ако детето ви ги дръпне те просто ще паднат върху главата или крачетата му. Добре е ако става дума за бюро, то да има механизъм за заключване. Не отваряйте чекмеджетата в присъствието на децата, защото те ще се стремят да повторят действията ви след това.

Детската кошара, където бебето прекарва голяма част от времето е добре да разчиствате от всякакви играчки, възглавници и чаршафи, особено ако то прохожда. Изправяйки се и опитвайки да ходи детето ще се спъва в тях и съществува опасност да удари главата си в ръбовете на леглото.

Ако в дома си имате стълби е ясно, че вниманието ви ще бъде особено изострено, когато детето приближи до тях. Въпреки това е задължително те да се покрити с килим или мокет, за да бъде олекотено евентуално падане, както и да няма разхвърляни предмети по тях, в които детето ви може да се спъне неволно.