Преходното време между два сезона е най-опасно и прави тялото податливо на различни заболявания и вируси. Причината най-често е в понижения имунитет, както и смяната на климата, към който тялото трябва да се нагоди за известно време. Един от поредните "модерни" вируси, които минават през България през месеците февруари, март и април има следните симптоми - силна болки в гърлото, която може да е ясно локализирана в една от двете страни и да се мести с течение на времето, суха, постоянна, давеща кашлица, болки в ушите и вирусен конюнктивит.



Съветът на специалиста уши, нос, гърло:

* За прочистване на носа да се ползват спрейове със специални дълги накрайници. Те се поставят успоредно на носната кухина, на средна дълбочина и се впръсква.

* При кашлица, придружена от сърбеж в гърлото, може да се приемат антиалергични таблетки.

* Пийте повече вода, за да изчистите токсините и бактериите от тялото си.

* Не консумирайте ядки - орехи, бадеми; и не пийте алкохол.

* Не пийте горещи напитки. Чайове и отвари трябва да се приемат само топли.

Съвет на офталмолога:

* Вирусният конюнктивит е съпроводен със зачервяване на очите, усещане за подуване и тежест. Окото секретира, като секретите се отвеждат в ъглите на окото, най-често вътрешния. Възможно е след сън, отложените секрети да затруднят отварянето на окото.

* Подходящи за лечение на капките с моксифлоксацин.

* В рамките на един ден може да се направи ударен курс лечение с капване през 1 час. След това капките се поставят на 4 часа или според посоченото на опаковката и в зависимост от тежестта на възпалението.



Кашлицата е един от най-упоритите симптоми. Изготвихме списъл с домашни и не само лекове, които могат да й повлияят положително:

- мед - за максимално усвояване от организма се консумира като количеството от една лъжичка се поставя на горната част на небцето. След това бавно се смуче. Може да се отпива хладка вода, която да го разреди.

- вода - тя няма лечебни свойства, нопиенето на течност овлажнява гърлото и отстранява сухотата

- билкови бонбони ("Кармолис", лукчета, небет шекер и др) - повечето от тях са направени с екстракти от различни билки, които повлияват възпаленията. Отделянето на допълнително слюнка, докато ги смучете, също успокоява гърлото.

- билкови пастили (с исландски лишей "Исла" и др.) - внимавайте какъв вид избирате, ако искате да дадете такива бонбони на деца. Има билки, които не са подходящи за всяка възраст. 

- инхалации - пристъпите на силна кашлица, съпроводени и с трудности при поемане на въздух се овладяват най-добре с ихалации с апарат с физиологичен разтвор или сиропи; при липса на инхалатор, може да се направи пелена от пара в банята или парна баня над тенджера с вряща вода

- отвара от плод и листа от дюля; шикалки

- бабината смес - две глави лук необелени, пет ореха с черупките, пет стръкчета индрише, пет бонбона лукчета, пет парченца локум се заливат с около 500 мл вода; варят се, докато се сгъсти и водата намалее  наполовина; прецежда се и се пие по 1-2 с. л. на ден.

- черна ряпа с мед

 

- компрес с прясна извара на гърлото

- прополис - добре е да се разтвори в кисело мляко