С настъпването си, зимата ни налага някои неприятни и други доста нездравословни ограничения. Освен че вече не можем да бъдем продължително физически активни на чист въздух при минусовите температури, количеството на качествената прясна храна драстично намалява. Някои от тях можем да консумираме целогодишно, но би било чудесно да включим активно в менюто си именно тогава, когато не можем да разполагаме с голямо разнообразие от сочни пресни зеленчуци и плодове.

Пчелен прашец


Ако в кухнята ви не присъства бурканче пчелен прашец, по-вероятно е да не познавате силата на качествата му. В противен случай едва ли бихте го пропуснали. Той съдържа около 40% протеин, а половината от него представлява бързо усвоими аминокиселини.
Вълшебният прашец е по-богат на аминокиселини от всичко друго, включително яйцата, телешкото месо, сиренето и др. Той е изключително пълноценна и здравословна храна, коригираща изцяло донякъде нездравословното хранене на съвременния забързан човек. Богат е, също така, на витамини, включително фолиева киселина, като всъщност списъкът на полезните вещества в него е доста дълъг. Днес е доказано неговото антибактериално, кръвотворно, заздравяващо стените на кръвоносните съдове, регулиращо нивото на лошия холестерол, противоалергично, имуностимулиращо, тонизиращо действие. Да не говорим, за ниската му калорична стойност – две пълни супени лъжици с пчелен прашец не съдържат повече от 90 калории. А най-добрата новина – той успешно подмладява и подхранва кожата, като се бори едновременно и със стареенето, и с упоритото акне на тийнейджърите.


Ананас


Трудно се среща човек, който да не харесва вкуса на ананаса. Това със сигурност се дължи на факта, че в него се съдържат повече от 60 различни ароматни вещества, които са причина за богатия му аромат. Ананасът е богат обаче и на бромелаин, аскорбинова и лимонена киселина, хранителни влакна, провитамин А, витамините от В групата, както и С, и РР, магнезий, калий и множество минерални вещества и микроелементи.
Консумацията му е прекрасна профилактика срещу сгъстяването на кръвта, препоръчителна е при сърдечносъдови, бъбречни, мускулни, ставни и инфекциозни заболявания от различен произход. Ананасът е и чудесен помощник в борбата с упорития целулит.


Червена леща


Макар на някои все още да им изглежда прекалено екзотичен избор, червената леща е шампион в здравословно отношение и въобще не би следвало да е пренебрегваме от тесногръдие. Тази специфична култура наистина е характерна за ориенталската кухня, но пък тези народи боледуват по-малко от редица заболявания, от които ние или трудно, или въобще не можем да се отървем. Така че, въпреки че не е особено различна на вкус, червената леща е изключително богата на желязо и протеини. Невероятно подходящ избор за трениращите, които искат да изградят мускулна маса, защото протеините в порция леща се равняват на тези в порция чисто месо. Само една чаша червена леща може да ни осигури близо 50% от дневната доза протеини, които са ни необходими за целия ден. А съдържа само 200-250 калории. Естествено, ако искате да отслабнете, червената леща може да ви стане един от най-добрите приятели. И това далеч не е всичко – нейното богатство от фибри може да ви помогне да регулирате и стабилизирате нивата на кръвната ви захар.


Лимон


Асоцииран най-често със свръхкисел вкус и високо наличие на витамин С, лимонът винаги е заемал челните места, когато стане дума за здравословен плод. Жълтият цитрус съдържа освен това и внушително количество органични киселини, пектинови вещества, каротин, фитонциди, витамини, рутин, калций, мед, магнезий, калий, флавоноиди и други много полезни за човешкия организъм вещества. Силният аромат се дължи на кората му, която по тази причина е широко използвана в кулинарията.
Естествено, лимони хапваме най-често, когато страдаме от настинка или грип. Но киселият плод помага и при разтварянето на камъчета в жлъчката и бъбреците, като може и да се погрижи да се предотврати повторното им образуване. Благоприятства някои нервни заболявания, облекчава алергични симптоми, а за пречистване на черен дроб вече кой ли не е пил лимонен сок сутрин на гладно. Да не говорим, че лимонът неутрализира свободните радикали в организма и по този начин ни помага не само да сме по-здрави, но и да остаряваме по-бавно.


Чесън


Полезните качества са известни на човека от хилядолетия и едва ли можем да ви изненадаме с нещо. Той съдържа селен, калций, фосфор, желязо, магнезий, витамин A, B1, C, PP и др. Чесънът е естествен антибиотик от времената, когато медицината е била само мистична мечта. Той е изключително ефикасен при настинки и грип, помага при запушен нос, болки в гърлото, висока температура, регулира кръвното налягане, профилактира сърдечносъдови заболявания, повишава защитните сили на организма и др. Консумацията на чесън сутрин на гладно има изключително силен антибиотичен ефект, защото тогава бактериите са най-неуязвими на действието му. Неприятната миризма на чесън можете да елиминирате, ако сдъвчете след консумацията му пресен магданоз, мента, мащерка, или ако изядете една ябълка.


Зехтин


Чували сте за малкия брой сърдечносъдови заболявания в Гърция и сме сигурни, че в основата на гръцкото здраве стои фактът, че страната заема челно място в производството на зехтин. Съдържаните в него вещества облекчават и профилактират безброй болестни състояния – от рак на кожата до нощно хъркане. Зехтинът е богат на витамините А, В, D, E. Благодарение на тях маслините са важни за мозъка и нервната система, за доброто зрение, за здрави кости и зъби, срещу сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествените тумори. Зехтинът подхранва и овлажнява кожата, като пречи на влагата в нея да се изпарява. Можете да използвате качествен чист зехтин за нанасяне директно върху почистено лице и тяло.
Срокът за съхраняване на зехтина в метални опаковки е 3-4 години, а в бутилки – 1 година. Лесно се фалшифицира. Когато истински зехтин се съхранява при температура 0 °С, той става по-гъст и помътнява, докато другите мазнини не променят състоянието си. Съхранява се на сухо и тъмно място, при температура около 20 °С..


Сьомга


Оранжевият деликатес съдържа изключително количество омега-3 мастните киселини, които пък са полезни за сърдечносъдовата система, предотвратяват съсирването на кръвта, полезни са при диабет, намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, помагат за трупането на мускулна маса, регулира холестерола. Сьомгата съдържа още селен, протеини, ниацин, витамин B12 и витамин В6, фосфор, магнезий, витамин Д – цяло богатство за нашия организъм, особено през зимата. Както е известно, сьомгата е една от най-богатите на Омега 3 мастни киселини храна. В същото време тази риба е богата на протеини и бедна на калории и наситени мазнини. Сьомгата е прекрасен източник на белтъчини, които ни доставят амино киселини..


Овесени ядки


Овесените ядки са най-популярният продукт, получаван от овесените зърна. Те са богати на фосфор, магнезий, калций, калий, желязо, мед и витамини от група B. Освен това съдържат най-много белтъчини от всички зърнени храни и близо 70% въглехидрати, а имат в пъти повече мазнини например от пшеницата. Съдържаното желязо е двойно повече, отколкото е налично в доматите и портокалите.
Овесената каша е чудесна закуска, регулираща дейността на храносмилателната система. Овесените трици са най-богатата на разтворими влакна храна и затова успешно се справят с високия холестерол. Консумирайки овесени ядки се предпазвате от сърдечносъдови заболявания и диабет. Овесените ядки са истинска магия за отслабващите. Преминавайки през храносмилателния тракт, извличат поетите с храната калории и се изхвърлят.


Чиа


Миниатюрните семенца са истинска суперхрана, използвана от векове – още за ацтеките се знае, че са преживявали завоевателските си походи, благодарение на запасите си от чиа. Това е изключително високо енергийна храна, от която ви е нужна супена лъжица-две дневно. Днес това е най-мощният вегетариански източник на омега-3 мастни киселини, като превъзхожда по съдържание на калций дори лененото семе, за сметка на по-малкото си натрий. Фибрите в чиата регулират кръвната захар, апетита и метаболизма. При консумация на чиа, задължително приемайте повече течности – тя абсорбира в пъти повече от теглото си вода и ако не я пиете, ще усвоява течности от стомашните сокове.


Мака
Този вид ряпа отново е сред суперхраните на инките. Мака засилва имунитета, увеличава производството на всички видове хормони и при мъжете, и при жените – без никакви странични ефекти. Мощен афродизиак и чудесен източник на здраве и дълголетие – действа подмладяващо и съдържа повече от 60 полезни за хранителни елемента и повече от 30 минерала. Има възтановяващ ефект, увеличава енергията, облекчава физическата, психическа и хронична умора. Препоръчва се по време на менопауза и при безплодие. Сваля нивото на лошия холестерол, бори се с остеопорозата, помага за повишаване на мускулната маса и др.