Да се носят затворени обувки на бос крак е модно както за тийнейджъри, така за жени и суетни мъже. Има разбира се, текстилни обувки, например еспадрилите, които също са удобни за носене и за поддържане в горещите дни. Сандали, чехли, джапанки, перфорирани обувки - това са летните модели обувки. Носенето на официални обувки без чорапи предполага високо качествени обувки от мека естествена кожа. Тогава и вероятността краката да се изпотяват е по-малка.

Модата да се носят затворени обувки на босо изисква употребата на дезодоранти, кремове и пудра за крака, както и специални ароматизирани стелки, които намаляват и неутрализират появата на неприятна миризма.

В горещините краката се изпотяват и запаряват в затворени обувки. За да не ви миришат краката, проветрявайте обувките, когато се приберете у дома. Носете друг чифт след това. Както има дезодоранти и пудри за крака, така има и за обувките.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Носете достатъчно широки обувки, в които пръстите ви да не се чувстват силно притиснати. Когато те се притискат едни в други, ноктите започват да се врязват в съседните меки тъкани. Дълбокото изрязване на ноктите също позволява лесно да се нарани кожата и да се инфектира. Ноктите не подрязвайте по-дълбоко от върховете на пръстите на краката.

Не носете чужди обувки, защото това е идеален начин да се заразите с гъбички. Подсушавайте внимателно пространствата между пръстите след вземане на душ, тъй като влажните и запарени места са чудесна среда за развитие на гъбична инфекция. Те се появяват най-често от неудобни обувки на местата на претриване.

Не забравяйте, че има ефективни противогъбични препарати, които се нанасят върху чисти и подсушени крака сутрин и вечер. Мазилата и антимикотичните спиртове трябва да проникват и в кожата около ноктите. В самото начало на лечението е задължително да обработите затворените обувки с таблетки формалин.

За правилното поддържане на ноктите на краката прочетете в следващия пост.

Снимка:Thinkstock/Getty Images