Срещу ултравиолетовите (UV) лъчи офталмолозите препоръчват носенето и на слънчеви очила за предпазване на очите от яркото лятно слънце. Тъй като се продават слънчеви очила, които не абсорбират UV- лъчението, по-добре не слагайте очила, ако не сте сигурни в тяхната фотозащитна сила. Ако ги употребявате само като диадема в косата, няма значени какви са техните стъкла. 

Очите разполагат с механизъм за самозащита от силната светлина. Зеницата се свива и по този начин ограничава проникването на ултравиолетовите лъчи до рентината. Обикновените очила със затъмнителни стъкла или пластмаса освобождават зеницата от този рефлекс и зеницата не се затваря автоматично. Така позволява да проникне разрушителната ултравиолетова радиация до ретината. В резултат може да се получи увреждане и на роговицата, и на лещата на окото, т.е. да се развие перде на окото (катаракта). Затова трябва да се ползват очила с UV филтър.

Предназначението на слънчевите очила е да намаляват яркостта на слънчевата светлина и да абсорбират вредните ултравиолетови лъчи.

При парене в очите от преумора и взиране правете компреси с тампончета, потопени в охладен чай от лайка или липа. Затворете очите и ги оставете за 3 мин. върху уморените очи. Всяка сутрин с шепи плискайте отворените очи със студена вода няколко пъти.

Разнообразните цветни стъкла на слънчевите очила ограничават светлината в различна степен. Тъмните, кафявите и зелените нюанси пропускат от 8% до 18% от слънчевата светлина. Тази категория очила са най-подходящи за летните месеци. Кафяв, тъмно кафяв и кехлибарен цвят блокират голямо количество от слънчевата светлина. 

Зеленият цвят повишава контраста и позволява да се виждат добре другите цветове, което е важно по време на шофиране. При изключителна яркост на светлината се препоръчват много тъмните нюанси, които пропускат едва  3% - 8% от слънчевата всетлина. Те обаче не се препоръчват за шофиране.

Сивият цвят е неутрален, което означава че такива стъкла могат да ограничат изцяло яркостта на светлината без да изкривяват цветовете. Сивите стъкла намаляват умората на очите при много ярка светлина. 

Градиентните стъкла са затъмнени от горе надолу, така че горната част на стъклата е най-тъмна. Те са подходящи за шофиране, защото шофьорът вижда добре арматурното табло на автомобила, а фотозащитата предпазва очите от светлина над главата.  

За водните спортове са подходящи двойно-градиентни стъкла, които предпазват очите и от директната светлина, и от отразената от водната повърхност. Същевременно по средата стъклата на очилата са в по-светъл нюанс.

Качествените слънчевите очила предпазват очите от ултравиолетовата светлина и увеличават оптичната яснота при ярка слънчева светлина. Хората с нарушена зрителна острота може да носят и контактни лещи с UV защита, която абсорбира 100%  ултравиолетовата радиация .

Стъклата на медицинските очила трябва да имат специален UV филтър. Абсорбиращите очила не е задължително да са тъмни, може и да са безцветни. Затъмнените стъкла просто предпазват очите от отблясъците на слънцето.

Съществуват и фотосоларни диоптрични стъкла, които потъмняват в условия на силна осветеност без да се нарушава качеството на виждане на заобикалящата среда. Фотохромните лещи стават по-тъмни когато светлината е по-ярка и по-светли когато светлината е с намален интензитет. Фотохромният процес не работи в автомобила, защото промяната в нюанса на стъклата се активира от вредните UVB лъчи на слънцето, които обаче се спират от предното стъкло на автомобила.

UV филтри могат да бъдат сложени на всички очила и контактни лещи. Офталмолозите предупреждават, че след 2-3 години UV защитата на очилата отслабва.