.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо не трябва да оставяме бутилки с вода в колата през горещите дни

Боряна Константинова | преди 1 година
Бутилка с вода в кола
Снимка: iStock
Възможно ли е да подпалим колата си с вода през лятото?

Съвсем естествено е да имате пластмасова бутилка с вода в автомобила, но не бива да я оставяте вътре през лятото. Освен, че химикалите от пластмасата могат да се излъчат във водата от високата температура, има и още опасности.

Една пластмасова бутилка с вода в колата, може да направи много пакости - да повреди тапицерията, таблото или дори да запали автомобила. Звучи невероятно, но е факт. Ако светлината пада върху бутилката пълна с вода от подходящ ъгъл, ще се създаде ефекта на лупата, тъй като тя отразява светлината.

Вижте как техник от енергийната компания "Idaho Power Company" прави експеримент с бутилка вода и автомобил в следващото видео.

Работникът стоял в колата си през обедната почивка, когато забелязва дим с периферията на зрението си. Така се вгледал по-внимателно и открил, че слънчевата светлина се пречупва през пластмасовата бутилка с вода до него и започва да нагрява тапицерията. Техникът записва горния видеоклип и го споделя в социалната мрежа Фейсбук, за да предупреди останалите за опасността.

От пожарните служби информират, че винилът започва да гори при 455 градуса. Реално не е нужно много време, за да стане пожар – всичко зависи от това колко фокусиран е лъчът светлина.

Бутилка с вода в кола
Снимка: istockphoto.com

Известна е теорията, че пластмасовите бутилки не бива да се използват повторно, както и че при по-висока температура отделят канцерогенни вещества. Не знаем дали това е мит, но пожарът е достатъчен стимул да почистите автомобила си.

Съвет: Не пропускайте да разчистите и задната седалка, която някои хора превръщат в склад за отпадъци.

Ключови думи:Кола, Пожар, Вода, Лято
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?