Зимните якета (пухенки, грейки и т.н.) изискват особено внимание, когато се перат в пералнята. Причината е най-вече в плътната и пухкава подплата, която лесно може да се деформира, да се сплъсти и най-неприятното – да стане на топка в единия край на якето. Причината е - дългото влияние на центробежното движение в пералнята.

Ако искате да избегнете този неприятен ефект, купете си 2 топки за тенис и ги използвайте, когато перете своите връхни дрехи в пералнята. Звучи странно, нали? Всъщност има логично обяснение.

Водната струя кара дрехата да прилепне към барабана на пералнята. Еднообразните движения на програмата за изпиране, могат сериозно да деформират меката подплата на дрехата и това да бъде необратимо. Ако поставите топки за тенис в барабана, те ще се движат хаотично и непрекъснато през целия процес. Ударите им няма да позволят на подплатата да се събере само в единия край на дрехата, а ще я поддържа намясто. Изпрано по този начин, то е не само чисто, но остава пухкаво и запазва формата си.

По този хитър начин може да перете също и зимни и летни юрганчета с различни видове пух, дебели завивки, детски спални чувалчета и др.