Подготовката за Нова година започваме отрано – избираме и купуваме подаръци, украсяваме елхата, пазаруваме продукти за празничната вечеря. Сервирането оставяме за последно.

При подреждането на новогодишната маса е важно да има хармония, баланс на цветовете и елементите. Голяма част от аксесоарите са с множество елементи и рисунки. Съчетаването им е особено важно, за да не се получи безвкусна шарения, прекалена дори за пищността на новогодишната вечер.

<em><strong>Снимка: Thinkstock/Guliver Photos</strong></em>



Подредбата на масата, разбира се, трябва да бъде съобразена на първо място с компанията, в която ще посрещате празника. Ако сте със семейството си, може би е добре на първо място да поставите комфорта – да използвате чиниите, които са ви най-удобни. Но в никакъв случай не оставайте в границите на ежедневието. За целта вложете повече усилия в допълнителната украса – красиви салфетки, покривка, свещи, за да не бъде скучно.

Салфетките
В много семейства има комплект текстилни салфетки, които излизат на бял свят само на празници. Има нещо, което е много по-важно от това да имат печат или везба с елхички и еленчета, а именно – да бъдат чисти и без петна от храна. Текстилните салфетки не са задължителни. Тяхната слава е от времената, когато не е имало такова богатство на красиви хартиени салфетки. На пипане съвременните хартиени салфетки имат същата мекота, каквато и текстилът.

Елхата
Ако се чудите дали е уместно елхата да бъде на масата, отговорът е да. Но само ако тя е достатъчно малка, за да не пречи гостите, които седят един срещу друг, да се виждат. Алтернативен вариант е да поставите няколко елхови клончета със закачени играчки във ваза с вода. Така на масата ще имате най-красивия зимен букет.

Свещите
Без тях новогодишната трапеза няма да е същата. Внимавайте обаче какъв вид използвате. Не слагайте на масата ароматни свещи. Оставете ги за релаксиращите вани или за интимните вечери с любимия. Ароматът на свещта обърква сетивата и това може да промени начина, по който вашите гости ще приемат храната. Новогодишната вечер сама по себе си е доста ароматна – от печеното прасенце или пуйка, елховите клонки, канелата в сладките, портокалите във фруктиерата и т.н. Няма смисъл да утежнявате атмосферата с още миризми. Друга причина да предпочетете свещ без аромат са вкусовете на гостите ви. Ако един от тях харесва ванилия, то другият може би не.

Украсата
Една от най-елементарните украси, която може да направите за новогодишната маса, е да вържете цветна панделка на дръжките на ножовете, вилиците и лъжиците. Ако имате повече време и умения, може да създадете истинска новогодишна икебана от дрян, елхови клонки и имел. За повече веселба може да нарисувате личица на плодовете – мандарини с очички, лимони с усмивки, и др. Закачете на прозорците и пердетата хартиени снежинки и се забавлявайте.