Захаросани цветя може да се правят не само от сладкари. Може да захаросвате и истински цветя

За да сътвориш това вълшебство, ще ти трябват само белтъци и захар. Белтъците се разбиват до гъста пяна и с помощта на четчица се нанасят на няколко слоя на горната и долната повърхност на всяко листче, стъбълце и венчелистче.

След това се поръсват със захар, слагат се върху фолио и се подсушават 2 часа във фурната на около 50 градуса.

Така приготвени, те могат да се изядат в рамките на пет денонощия. Готовите цветя се покриват с тънка коричка от белтъци и захар. Захаросват се само растения, които не са горчиви, нито пък отровни.

Те трябва да са напълно разцъфнали, за да се подсушат във фурната както трябва.
Прекрасен е вкусът на цветовете на вишната, ябълката, крушата, бялата акация и бъза.

Вкусни са също така розите, теменужките, цветовете на цитрусовите растения. С изключение на някои видове нарциси, вкусът на луковичните растения не е особено приятен.

Без да са особено вкусни, хризантемата, гладиолите, камелиите и цветовете на шипковия храст изглеждат много изненадващи като украса. Ефектно изглежда, ако украсите торта или сладкиш със захаросани листенца от мушкато.

И все пак, ползвайте само за украса, не препоръчваме да ги ядете, тъй като върху тях може да е попаднал някакъв пестицид, който да не може да отстраните дори с упорито миене!