Можете ли да си представите животa без кафе? И на мен ми е трудно, но… в никакъв случай невъзможно. И така, ако някога реша да спирам кафето, има още много начини то да присъства в живота ми – без да го пия. Защото кафето може да бъде полезно не само като тонизираща напитка, а и като:

Убиец на лошите миризми в хладилника
Ако сте допуснали в хладилника ви да се установят миризми на развалено мляко, изгнили плодове и други, също така неприятни за обонянието, поставете купичка със смляно кафе за 1-2 дни. То ще абсорбира неприятните аромати. Този трик е успешен не само в хладилника. Поставете кафето в пликче и го пъхнете в чантата или между дрехите. Така със сигурност ще убиете неприятните миризми за сметка на приятния аромат на печено кафе.

Убиец на целулит
Ако обърнете внимание на етикета, ще забележите, че голяма част от антицелулитните кремове съдържат кофеин. Той засилва метаболизма и разгражда подкожните мазнините. Смесете топла утайка от кафе с кокосово масло и ексфолирайте кожата с кръгови движения в продължение на няколко минути. След това вземете душ.

Убиец на миризми по ръцете
Чесън и риба – това са само част от храните с много остра миризма, която не само се наслоява по ръцете, докато готвим, но и остава там за дълго. Натъркайте дланите си с утайка от кафе и ги изплакнете с гореща вода.

Прави косата лъскава
Кой не иска лъскава и здрава коса? Кафето е натуралният начин да я направите такава. Сварете силно кафе, оставете го да изстине и изплакнете косата. Тя трябва да е суха и чиста. Останете така за 20 минути, след това изплакнете с чиста вода. За най-добър резултат правете това веднъж седмично.

Натурален оцветител
Пигментите в кафето го правят добър естествен оцветител за текстил, хартия и великденски яйца. Текстилът, боядисан по този начин не е с ярък и наситен цвят и може да избледнее още при прането, но поне сте сигурни, че не са използвани вредни  химии.

Репелент срещу мравки
Поръсете с изсъхнала утайка от кафе местата в къщата ви, където има мравки. Ако в двора имате купчинки от мравуняци, изсипете по-голямо количество утайка директно върху тях.

Наторяване на растенията
Поръсете с утайка от кафе около корените на растенията. Азалиите и рододендроните цъфтят повече и по-често, когато се подхранват с утайка от кафе. Кафеената утайка успешно подхранва растежа и на гъбите. Може също така да изплаквате чашата си от сутрешното кафе и да изливате водата директно в пръстта на растенията.

За декорация
В стъклен съд (чаша, ваза, купа) сипете слоеве кафе – на зърна, смляно, гранулирано. Украсете  допълнително с дребни добавки – клончета, панделки, камъчета, миди и т.н. Поставете в средата на холната маса и ето ви чудна и ароматна украса.

Запълване на драскотини
С утайка от кафе може нежно да заличите драскотините по дървените мебели. Направете паста от кафе и гореща вода. Търкайте върху драскотините със суха кърпа.