Битовите сметки винаги са били част от работата, която трябва да свършим, но все отлагаме за последния момент. И това никак не е случайно. Чистенето, пералнята или готвенето също не са от предпочитаните занимания за една домакиня, но плащането на сметки винаги е било в графа  „да отлагаме, докато можем”. А и освен това е свързано с даване на пари, които никога не стигат…

Въпросът, който си задаваме всеки път, когато получим поредната сметка за ток, е дали не ни мамят с парите и как да си организираме бюджета, за да стигне заплатата за всичко? В този материал ще намерите точно отговорите на тези въпроси и много други.

Като начало е добре да скъсате с навика да оставяте плащането на сметките за комуналните услуги за накрая и да си казвате „ще го направя ако ми останат пари в края на месеца”. Както и да пестите, пари просто няма да ви останат и не за друго, а защото сте жена, както всички нас.

Това ще ви се стори изтъркано, но колкото е такова, толкова е и изпитан и работещ механизъм. В момента, в който получите заплатата си, отидете до най-близкия клон на учреждение, в което можете да разплатите задълженията си за консумирана електроенергия, вода, телефон и парно. Колкото и да е досадно да дадете едва ли не първите си пари от заплатата за сметки, трябва да свикнете с идеята, че така се правят нещата.

Помислете и за още нещо. Плащайки си редовно, в края на сезона няма да имате натрупани суми, което автоматично означава, че спестявате доста пари. А какво ще направите с тях – естествено, че нещо или поне няколко женски неща – шопинг, разкрасителни процедури, кино, масажи… Какво чакате тогава – заемайте се със сметките, които в последствие ще се превърнат в глезотии…

Добре е да събирате всички касови бележки, които получавате след плащането. Не за друго, но те доказват, че сте редовен платец, както и мястото и датата, на която сте го направили. Това е абсолютно задължително в случаите, в които става дума за живеене под наем. Все пак хазяинът трябва да разбере по някакъв начин, че сте добросъвестни.

Същото можете да направите и със сметките, които получавате в пощенската си кутия. Така ще можете да следите консумацията на енергия или вода, размера на сумата, която плащате, както и да сравнявате за какъв период от годината, колко сте плащали.

Ако ви предстои нанасяне в нова квартира, то тогава следващият съвет е абсолютно задължителен. За да не събирате излишни нерви след това, просто замерете всички измервателни уреди, с които е оборудван апартаментът. Колкото и да не разбирате от електромери, топломери и всякакви подобни глупости, ще ви се наложи. Предполагаме, че за вас няма да представлява огромна трудност да препишете цифрите, които показват уредите.

А ако се съмнявате, че някой ви менти в сметките, то тогава е време да се заемете с тежката бюрократична машина. В този случай можете да запазите пълно самообладание, тъй като вече разполагате с подходящото снаряжение за противодействие – касови бележки, сметки и цифри…