От дните в Страстната седмица най-наситеният с ритуали и традиции и най-интересният сред всички дни е именно четвъртък.

В ранното утро на Велики четвъртък, още преди първите зари на слънцето, се боядисат великденските яйца. Червеният цвят - символ на Христовата кръв - се полага на първото яйце. С него се прави кръстен знак - първо върху челата на децата, а след това и на всички останали от семейството.

Яйцето се подменя с ново и се поставя на избрано място, където се съхранява през цялата година до следващия Великден. Това се прави за здраве, късмет и щастие на всички обитатели на дома. След това се боядисват яйца и в други цветове, за да е шарен и пъстър празникът.

Велики четвъртък е ден за чистене и пречистване

За разлика от другите дни през Страстната седмица, на Велики четвъртък не само е разрешено почистването на дома, но е и задължително. От къщата се изхвърлят всякакви вехтории и непотребни вещи, които ще освободят пространство за нови прекрасни изживявания и емоции. Затова денят се нарича още и Чистият четвъртък – времето, в което пречистваме не само дома, но и мислите и душата си. С боядисването на яйцата, чистенето на дома и замесването на козунаците се изчерпват всички разрешени къщни дейности.

Снимка: istockphoto.com

Чистенето е позволено, но не и прането

Ако чистенето днес е дори с препоръчителен характер, то жените не трябва да се хвърлят да перат. Вярвало се, че ако жените перат на Велики четвъртък или простират пране, то действията им ще предизвикат ураганни ветрове и градушки. Така също на този ден не се извършва градинска работа, както и шиене и плетене. Не е разрешено даването пари назаем или вещи от дома.

Снимка: iStock

Затова пък младите моми могат да подстрижат косите си

През Страстната седмица (най-подходящо е точно на Велики четвъртък) бабите съветват да бъдат подстригани косите на децата за първи път. Младите моми също е добре да ги скъсят, за да им растат дълги и гъсти.