Едно яйце може лесно да се превъре в... таралеж. И то доста рошав.

1. В двата края на яйцето се пробиват малки дупки – с дебела игла или тънка отвертка. Съдържанието се разбива с клечка, посредством въртеливи движения, за да може белтъкът и жълтъкът да изтекат по-лесно. Изсипват се в купа, като леко се духа през едната дупка. Измива се отвътре и отвън и се оставя да изсъхне.

2. Яйцето се боядисва в  тъмнозелено и се оставя да изсъхне.

3. С друг нюанс на зеленото се рисуват различни неправилни фигури и отново се оставя да изсъхне.

4. Фигурките се запълват с жълто-зелен цвят.

5. Между фигурите и основния цвят се залепва по едно мънисто, а около него - брокат.

6. Когато изсъхне, се лакира, за да се фиксират боите и да не се рони брокатът.