Дъждовна неделя е и вие нямате никакви планове, така че решавате да почистите гардероба си. Откривате стара любима дреха, смачкана в ъгъла. Спомените ви заливат, като че ли сте срещнали отново отдавна изгубен приятел. Само че този стар приятел трябва да замине директно за коша за боклук. Или не? Използвайте това просто ръководство и за нула време ще преобразите тези поизносени дрехи в нещо свежо и актуално.

Вашият арсенал от извънредни мерки

Инцидентите са част от живота, но защо винаги трябва да се случват в най-неподходящия момент? Дръжте този малък комплект под ръка и никога повече няма да ви се наложи да излезете от къщи с раздърпани подгъви.

  • Прозрачен лак за нокти – спасителят на много чифтове чорапи и чорапогащници;
  • Тиксо –хартиено или винилно, използвайте го в случай на проблеми с подгъвите;
  • Самозалепваща лента – още едно средство за спешна поправка на подгъви;
  • Безопасни игли – идеални за повторно прикрепване на своенравни презрамки и каишки. Също така са страхотни за закрепване на разхлабени ципове – промушете през ципа и подвийте през отвора в горната част, прикрепвайки към колана;
  • Восъчни свещи – много ефективни, ако искате да накарате заялите ципове да се движат отново с лекота;
  • Графитен молив – също страхотен при проблема със заялите ципове;
  • Игли за шиене с големи уши – използвайте ги, за да вкарате бримките във вътрешната страна на дрехите си, а след това обезопасете с прозрачен лак за нокти;
  • Малка ножичка и лепило – те винаги могат да са полезни

Съвет: Поставете парче бяла хартия зад иглата, преди да се опитате да вденете конеца – толкова по-лесно е!

Добавяне на аксесоари и подреждане на пластове

Добавянето на аксесоари може да звучи като ненужен съвет, защото често привикваме към еднообразие в начина, по който носим дрехите си. Но добавянето на колан, брошка или шал напълно променя външния ви вид. По същия начин експериментирането с пластове може да ви помогне да видите дрехите си в напълно нова светлина.

Високият и ниският

Ако сте с нисък ръст и не притежавате шевна машина, вероятно вече сте добре запозната с постоянните ленти за подгъви. Разбира се, те могат да бъдат използвани и от по-високите дами, но за тяхно щастие те по-рядко имат нужда да скъсяват дрехите си. Никога не забравяйте да спазвате инструкциите на производителя преди гладене, както и да измерите дължината на подгъвите внимателно, като изпробвате дрехата с различни обувки.

По-черно черно

Можете да възстановите избелелите черни дрехи, като добавите чаша силен черен чай или кафе в пералнята преди изплакване. Другият, но по-скъп вариант е да инвестирате в добра боя за дрехи.

Дрехи втора употреба

При нова покупка няма толкова много за поправяне. Не е такава ситуацията обаче при дрехите втора употреба. Никога не забравяйте да проверите за плесени, упорити петна (особено под мишниците) и скъсани шевове, когато решите да купите нещо second hand. И ако дрехата има дупки от молци, не я поставяйте близо да гардероба си преди да я дадете на химическо.

Купувайте галантерийни стоки

Една разходка до най-близката галантерия може да разкрие пред вас цял свят със съкровища. Изберете красива панделка – украсяването на жилетката с нея ще й придаде изцяло нов вид. Вземете няколко многоцветни копчета, така че когато загубите едно от любимата си връхна дреха, да можете да смените всички наведнъж – това ще промени облеклото ви до неузнаваемост.

Направете преоценка

Ако притежавате някаква дреха, вие сте я купили, защото ви е харесала. Защо тогава вече не я носите? Дали е просто защото този стил вече е излязъл от мода? Може би повдигането на височината на подгъвите или преместването на раменете ще помогне? Ако е така, вероятно ще имате нужда от професионална шивашка помощ. А може би не сте я носили в правилните комбинации, така че опитайте да я съчетаете с различни дрехи. Ако нищо не може да се направи, обърнете внимание на плата. Красивите щампи и мотиви могат да се използват повторно като шалове, ленти за коса или колани.

Съвет: Поставете старо, празно шишенце от парфюм или ароматизатор за центрофуга на дъното на коша за пране, за да предотвратите появяването на лек мирис.