Банята е едно от най-важните места в нашия дом. Ще се съгласите с това, защото денят на всеки започва и приключва именно в нея. Искаме тя да е просторна, чиста, приветлива и добре подредена. Най-уютната идейка за интериора в това помещение, със сигурност е едно зелено и свежо растение. Знаем обаче, че много често банята дори няма прозорец. За тези от вас, които нямат, сме подготвили специално предложение – замиокулкасът (латинското му название е Zamioculcas zamiifolia).

Замиокулкас или наричано още „растение на вечността” попада във всички класации за най-лесно отглеждани цветя в дома. Не е претенциозен към условията. Задължително обаче не трябва да се излага на пряка слънчева светлина и спада към сенколюбивите растения. Именно поради тази причина е изключително подходящ за ситуиране в банята.

Трябва да имате предвид, че листата на всяко растение поставено там без светлина, ще започнат да променят цвета си от тъмнозелен към светлозелен, поради липсата на слънце и непроизводството на хлорофил. Като цяло обаче замиокулкасът издържа между 2 и 3 месеца без никаква светлина. След което трябва да го преместите в някоя от стаите в дома си за 1-2 седмици, за да възвърнат листата му обичайния си цвят.

Какво още трябва да знаете за Zamioculcas zamiifolia: тъй като листата му са месести и задържат влагата, не трябва да го поливате често,  оставяйки повърхността на почвата да изсъхне преди следващото напояване. На височина достига до 60-100 см. Всички части на растението са отровни и носят риск за здравето, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.