Маса и столове - центърът на стаята
Основен елемент в трапезарията е масата. Mасата в трапезарията се различава o tkuhnenskata по размер и по вид. Когато купувате маса, трябва да съобразите колко човека могат да седнат около нея. Ако самата стая не е с особено големи размери, сгъваемата маса е добро решение – ще я разпъвате само в случай на нужда. Обърнете внимание на формата на масата. Кръглата маса е ергономична, но по-обемна, защото не може да запълни ъглите докрай. Ако имате нужда от маса, около която да се съберат 10 или повече човека, заложете на правоъгълна.



Столовете са следващият по важност елемент. Когато ги избирате, съобразявайте височината, размерите и удобството на седалката. Броят на столовете трябва да съответства на максималната бройка места около масата + 1 (за всеки случай).



Бюфет за удобство и елeгантност

За да придадете повече елегантност на трапезарията, може да купите и поставите до някоя от стените бюфет, в който да съхранявате прибори, чинии и други аксесоари за сервиране. Вътрешните рафтове са закрити с вратички, които могат да бъдат стъклени или дървени. Ако моделът позволява, върху откритите части може да поставяте готовите ястия, преди да ги сервирате.



Светът в огледалото
Интериорът в трапезарията може да допълните с огледало. То не само ще пречупва светлината, но и ще увеличи блясъка на приборите и ще усили пламъка на свещите. В класическите трапезарии огледалата са се поставяли в тежки (обикновено) кръгли рамки, в близост до бюфета. Днес се използват по-рядко, но стига да намерите точното им място, със сигурност ще разберете какво очарование привнасят в стаята.



Масичка на колелца
Масичката за сервиране обикновено е малка, с въртящи се колелца. Тя е изключително удобна, когато трябва да поднесете тежките чинии с основното ястие. Ако е статична, може да изпълнява ролята на бар плот, с подредени бутилки алкохол.