Ако сте от неуморните пчелички, които не спират да се трудят и често носят работата си вкъщи, то със сигурност или вече имате обособен работен кът у дома, или вече мислите за такъв. За да е удобно за вас, а и на останалите членове от семейството, вашето офис кътче у дома трябва да отговаря на няколко основни правила – за да е уютно и приятно за работа.

Отделна стая или кътче в спалнята
Не всеки има възможност да отдели цяла стая в апартамента или къщата си, където да се помещава неговият офис. Това естествено е най-оптималният вариант, но при липса на пространство можете да обособите малко кътче в спалнята или хола. Стаята трябва да е по-голяма, за да може да обособите и втора зона. За да не ви притесняват разделете помещението с параван, като за работното кътче изберете по-светлата част от него.

Осигурете си достатъчно светлина
В никакъв случай не игнорирайте дневната светлина – тя ще бъде вашият верен съюзник в работата, ще ви тонизира и ще ви дава енергия да завършите поредния проект. Както казахме вече, добре е да изберете слънчево място, и нали знаете правилото за правилно позициониране на бюрото – ако сте десничар светлината трябва да пада от лявата страна, за да не закривате светлината, и обратното.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Бюрото трябва да е практично
Според мястото, с което разполагате изберете и бюрото. То е най-важната мебел във вашия работен кът. Не се спирайте на модели с много чекмеджета и полици – те само ще ви затруднят, когато търсите някой важен документ. Изберете нещо средно според типа работа, която ви се налага да вършите. Ако чертаете сложни схеми значи ви трябва по-голяма площ, ако използвате сами компютър – тогава бюрото може да е и по-малко.

Останалите мебели – офис стол и малка работна секция
Останалите мебели, от които се нуждаете са удобен стол и малка секция за окачване на стената. Столът също играе съществена роля, ако често прекарвате голяма част от времето си работейки. Той трябва да е удобен, не прекалено мек, ергономичен, така че след 5-ия прекаран час на него да се чувствате все едно ставате от сън – будни и отпочинали.