.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Топла мода за нас и за дома - плетивото е навсякъде

| преди 8 години
Топла мода за нас и за дома - плетивото е навсякъде
Плетивата са навсякъде. Снимка: Paola Lenti
Този сезон ръчното плетиво е навсякъде – това изглежда е най-актуалната тенденция, както в модата, така и в интериора.
Този сезон ръчното плетиво е навсякъде – това изглежда е най-актуалната тенденция, както в модата, така и в интериора.

Плетените пуловери и аксесоари заемат централно място в каталозите за сезона на модни къщи като Dior, Chloé, Stella Mccartney, Prada. В предложенията на Prada за зима 2010/2011 освен плетени пуловери и плетени чанти, има и плетени чорапи. Плетивото не е само елегантно, то е и много уютно – неслучайно модата от подиумите се пренася директно и в интериора. От известно време дизайнерите се надпреварват да предлагат ръчно изплетени варианти и на познатите ни елементи на интериора, много от които с малко повече сръчност бихме могли да изработим и сами.

Традиционната техника за ръчно плетиво присъства в красивите килими, пуфовете, възглавничките и дори тапицерията на някои от диваните в каталозите на италианската компания Paola Lenti. Познатите ни дантелени мотиви от плетките на нашите баби са използвани като съставни части на килима Crochet Rug по дизайн на Патриция Уркиола и Елиана Герото - ръчно изплетени от вълнено въже и след това пришити едно за друго.

Разноцветна комбинация от различни плетки с различни прежди, килимите Mangas (дизайн на Патриция Уркиола за испанската компания Gandia Blasco) са вдъхновени директно от плетените пуловери и шалове – дори името им означава ‘ръкав’. Същите плетени мотиви са използвани и за пуфовете от серията.

А пуфовете от колекцията Sweet на италианската компания Gervasony изглеждат точно като облечени с пуловер.

Ако решите, можете лесно и сами да си направите пуф – трябва само да намерите достатъчно здрава дебела прежда, много дебели игли и стара олекотена завивка. Изплита се правоъгълно парче с подходящ размер, навървя се в двата края, стяга се максимално в единия, вътре се слага навита на руло завивката и след това се затяга силно и горния край. Естествено, в този случай няма как да се избегнат гънките. За пуф без гънки ще ви е необходимо доста повече търпение и опит, и ще трябва да използвате плетка на една кука.

А старите пуловери и шалове могат успешно да намерят приложение като калъфки за възглавнички или като абажур за лампа. Почерпете например вдъхновение от ръчно изработената лампа на италианската компания Casamania – тя неслучайно носи името Granny. Защото ни напомня за топлината и уюта на бабиния дом.

Естествено, преждата е обработена така, че да забавя горенето и да е безопасна, но с подходяща обработка и един стар пуловер или шал би могъл да се използва за тази цел – просто използвайте въображението си. Така през студените зимни дни и вечери ще се чувствате в дома си като в удобен мек пуловер.

Теменужка Захариева работи от 2004 г. като интериорен дизайнер на свободна практика. Автор е на блога за обзавеждане "Интериори - идеи" - едно от първите интернет пространства на подобна тематика в България.
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?