Днешно време и повече от всякога, домът е мястото, в което трябва да се чувстваме спокойни и на място. Всъщност, дори и да не сте се замисляли, всички малки детайли имат голямо значение – от осветлението, до цвета на тапетите и те могат да ви повлияят – на съня, енергията и в крайна сметка – на здравето.

Така че – как да направим дома си „оазис”, в който да се зареждаме и да си почиваме подобаващо и кои са факторите, които го превръщат в такъв?

Той е спокоен

Хармония, мир, спокойствие. Не е ли това, което искаме да чувстваме, когато прекрачим прага на вратата? Да декорираме с меки цветове (синьо, сиво и зелено) може да помогне да свалим кръвното си налягане и да подготвим място за по-спокоен живот.

Прохладно е

Буквално. Не правете от дома си сауна. Най-добрата температура за спокоен сън, за учене и която дава допълнително енергия на тялото - е около 20 градуса. Твърде горещата къща е депресираща.

Всичко, което ни се иска е да се отпуснем и да подремнем. През студените месеци е добре да ползваме подовото отопление, но и да проветряваме отвреме-навреме.

Чисто е

Според някои оценки, 85 процента от мръсотията, която носим в дома си идва от обувките. Затова е важно добрата българска традиция да си събуваме обувките, когато влезем вътре, е чудесна. Използвате за почистване нетоксични препарати, тъй като те замърсяват въздуха. Останалото е ясно: чистият дом ни кара да се чувстваме по-добре и да сме по-здрави.

Пълно е с растения

Домашните растения помагат да се прочиства въздухът (в случай, че не сте алергични, разбира се). Например Epipremnum aureum е един от най-добрите „абсорбатори” на въздуха в помещението, в което спите. Поинтересувайте се и от други саксийни растения, които наистина имат благотворно влияние върху вас и атмосферата в дома ви.

Прибран е

Безредието поражда стрес, да се събира мръсотия и прах, пречи на упражненията (ако не можете да намерите онези маратонки, как ще излезете да потичате), и може да ви накара да ядете повече. Всъщност изследователи от университета в Чикаго, са установили, че да живееш в безпорядък те изморява и това изтощение повишава нивата на стимулиращия апетита хормон кортизол, който ви кара да ядете допълнително от 200 до 1000 калории на ден.

За щастие, да се повъртите из къщи и да разчистите ненужните боклуци, ще намали нивата на стрес в организма си и ще повиши шансовете да отслабнете. За да започнете: настройте се филантропски. Специалистите препоръчват да (по)дарявате по едно нещо на всеки две нови, които донесете вкъщи.

Зелено е

Да отглеждате зеленчуци например е нещо, което понижава нивата на стреса, кръвното налягане и шансовете да се разболеете от някои болести, свързани с горните две. Не е нужно да разполагате с голяма градина, можете да отглеждате малко неща на балкона си, например. Няма голямо значение – можете спокойно да имате няколко саксии с малки доматчета, розмарин на прозореца в кухнята – да имате живи, зелени елемента в или близо до дома ви, ви кара да се чувствате по-свързани със земята. А и да отгледате сами малко декоративни чушки, ще ви достави абсолютната био храна в допълнение към вечерята!

Лично е

Дом, който отразява самите вас, автоматично ви кара да се чувствате комфортно в собствената ви кожа. Удобството и щастието не опират до размери, това е чувство, и можете да допринесете за него, като украсите и подредите дома си според вашето усещане. Така че – домът ви отразява ли вас и начина, по който живеете добре?

Светло е

Естествената светлина действа благотворно на ума, тялото и духа ви. Да имате такава в дома си, помага за по-добро настроение и може да предотврати някои болести. Затова – избирайте дома си с по-големи прозорци (ако имате такава възможност) или във всеки удобен момент се опитвайте да позволявате на слънцето да влиза в дома ви. Ако апартамента ви не е особено добре осветен, вкарайте малко светлина с помощта на стратегически разположени огледала и светли интериорни детайли (например жълтия цвят или лакирани повърхности), за да отразяват светлината, колкото и да я имате.

Приляга на нуждите ви

Има ли стая, която подценявате и не ползвате кой знае колко? Тогава това е вашето място: помислете как да я направите по ваш вкус. Можете да я превърнете в място за упражнения или медитация, в стая за четене или за каквото си решите.

Приветлива е

Когато влизате в къщата си, чувствате ли се приветствани да пристъпите в нея? Ако тази мрачна врата ви депресира всеки път, когато я видите, боядисайте я в червено! Ако нещо не ви харесва на етажа например, махнете го, променете го или каквото прецените. Същото важи за закачалката до вратата – каквото ви тормози, не ви е удобно или просто не харесвате – сменете го.

Удобно е

Чувствате ли се удобно във всекидневната? Няма правило, което да казва, че всеки хол изисква диван, но направете така, че да се чувствате комфортно, когато си почивате пред телевизора, хапвате или каквото обичате да правите заедно с останалата част от семейството ви.

Тонизира ви

Ако има стая, която трябва да е оазисът в дома ви, това е спалнята. Затова вместо да гледате на нея като на допълнителна стая за вещите ви, помислете как да я промените.

Целете се спалнята да е място, в което да не се работи и което ви кара да се чувствате все едно сте избягали от всичко неприятно в ежедневието ви. Пускайте си любимата ви отпускаща музика, дръжте светлината мека, заложете на естествени, леки линии в мебелировката и прозорците, и се убедете че матрака и възглавниците ви са ви удобни (по правило е добре да купувате нови на всеки десет години). Спалнята е мястото, където трябва да се чувствате спокойни и отпочинали.