За какво още можем да използваме солта в домакинството – ето го и продължението на Солта – в кухнята, на двора и за здраве.

 

За почистване в домакинството

1. За почистване и освежаване на мивката и канала – изсипвайте редовно разтворена сол в гореща вода, за да предотвратите запушване на мивките, а и за да не се вмирисват каналите.
2. За почистване на хладилника – смесете сол и газирана вода. Почистете отвътре с парцал.
3. За почистване на мазни чинии, тигани и тенджери – с малко сол и кухненска хартия, и най-упоритите петна ще изчезнат.
4. За премахване на засъхнали петна от чай и кафе по чашите – смес от сол и течен сапун ще почисти всички засъхнали остатъци от кафе и напитки.
5. За почистване на месинг и мед у дома – смесете равни части сол, брашно и оцет, така че да се получи леко гъста паста. Нанесете я върху съдовете или предметите от месинг и мед и оставете да подейства за около час. Преди да изплакнете – изтъркайте с гъба.
6. За почистване на ръжда – направете смес от сол и лимонтозу (или прясно изцеден лимон) и намажете ръждясалите повърхности. Оставете да изсъхне, изчеткайте с мека четка и забършете с кърпа.
7. За почистване на кана за кафе – сложете в нея сол и кубчета лед, разклатете с кръгообразни движения и изплакнете.

 

За дрехи и почистване на петна

1. За попиване на мазнина или течност за предотвратяване на петна – всички го знаем този номер – когато се накапем или разлеем нещо върху себе си веднага посягаме към солта – поръсваме, за да може тя да попие разлятото, особено, ако става дума за мазнини, вино и други неприятни течности.
2. Използвайте сол при последното изплакване на дрехите – това ще ги предпази от замръзване през зимата.
3. За да освежите цветовете на захабени и потъмнели от петна килими и пътеки – потопете ги в солена вода, след което ги изплакнете.
4. За премахване на петна от пот – добавете 4 супени лъжици сол в 200 мл топла вода и търкайте материята докато петното изчезне.
5. За премахване на петна от кръв – накиснете дрехата в студена леко подсолена вода и изплакнете. Изперете в хладка вода с малко сапун.
6. За справяне с петна от ръжда и плесен – смесете лимонов сок и сол, поставете върху петното и оставете да изсъхне на слънце. Изплакнете .
7. За почистване на повърхността на ютията – изсипете малко сол върху вестник и прокарайте ютията върху него.