Може би малко известен е фактът, че много холивудски знаменитости, както и други популярни личности, изявяващи се извън сферата на изкуството, са автори на книги. И то не какви да е, а предназначени за... малчугани. Навярно причината е в това, че повечето от тях са познали щастието да бъдат родители. Така че със сигурност източникът на вдъхновението им са не само спомените от собственото им детство, но и усмивките на техните деца.

1. Джули Андрюс

Джули Андрюс, или прочутата Мери Попинз от едноименния холивудски мюзикъл, и майка на 5 деца, е автор на нашумялата по цял свят поредица за деца „The Very Fairy Princess”. Героинята – малко момиченце на име Джералдин – е малка фея прнцеса, притежаваща способността да лети и прави чудеса.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

2. Джулиан Мур

Актрисата от Джурасик парк и Далеч от рая е майка на две деца и автор на детската сага за приключенията на седемгодишно момиченце, опитващо се да свикне с червената си коса и лунички. Интересен факт е, че историята за малката героиня е превърната в прекрасен мюзикъл, чиято премиера е представена на 4 октомври 2010 година на сцената на Бродуей. И досега „Freckleface Strawberry" предизвиква нестихващ интерес сред малки и големи.

След успеха на поредицата Freckleface Strawberry, Джулиан Мур се завръща на книжния пазар с нова детска книга с названието „Майка ми е чужденец, но не и за мен”. С нея актрисата отдава почит към имигрантите и техните деца. Една колкото забавна, толкова и затрогваща книга за различията и онова, което ги свързва, за многообразието от култури по света и онова, което ги обединява, за приятелството и любовта. 

3. Брук Шийлдс

Брук Шийлдс е добре позната с ролите си в киното и телевизията, както и с факта, че е известен защитник на правата и радетел за образованието на децата по света. Актрисата е и говорител на кампанията на Тъпъруеър "Верига на доверие". Малцина обаче знаят, че майката на Хана Монтана е автор на няколко книги, две от които са адресирани до детската аудитория - "Welcome to Your World, Baby" и "Best Day Ever, Dad".

4. Джейми Лий Къртис

Освен очарователна актриса спокойно можем да наречем Джейми Лий Къртис и професионален писател. Тя има зад гърба си общо девет книги за деца, сътворени от нея и вдъхновени от двете й осиновени деца Ани и Том. Освен че е актриса и писателка, тя е и изобретател на подобрена версия екологични биоразградими бебешки памперси.

5. Мадона

Небезисвестен е фактът, че Мадона, освен всичко друго, е и талантлив автор на детски книги. Нейните „Английски рози” е поредица от пет книжки, в които блестящо е пресъздаден детско-юношеския свят с неговите страсти, копнежи и емоции.

6. Упи Голдбърг

Всестранно надарена личност, уникална актриса, певица, водеща на токшоу предавания, автор на песни и изявен активист и застъпник в Международното движение за правата на човека, Упи Голдбърг е и един от най-успешните холивудски автори на детски книги. Нейната „Whoopi's Big Book of Manners” е книга, която запознава малчуганите с добрите обноски, етикет и благородно поведение по изключително забавен и привлекателен за тях начин.

7. Барак Обама 

„За вас е песента ми. Писмо до моите дъщери” е детска книга. Детска книга, написана от Барак Обама, но предназначена както за детската аудитория, така и за големи. А защо детска? Защото посланията в нея не само са поднесени по един изключително красив начин, но самите те имат връзка с непреходните стойности на човешкия живот. Всъщност може би тъкмо това прави книгата още по-значима и безценна, обичана и привлекателна за читатели от всички възрасти – именно защото е написана за... деца.

В това нежно и прочувствено писмо до дъщерите си президентът Барак Обама по впечатляващ начин отдава почит на тринадесет американски пионери, оставили дълбока и значима следа в историята на американската нация и култура. От артистичните платна на Джорджия О’Кийф до смелостта на Джаки Робинсън, от волята на незрящата Хелън Келър до патриотичната всеотдайност на Джордж Вашингтон президентът Обама открива качества и идеали на големите личности, превъплътени в собствените си деца, както и във всички деца на Америка и по света. Една красива книга за целеустремеността, за потенциала у всеки човек да се стреми към постигането на своите мечти и копнежи, за вярата и добродетелите. 

8. Джим Кери

Чаровникът, прославил се с уникалното си изпълнение в Маската, отскоро може да се похвали и с новото си амплоа на детски писател. Големият комик всъщност, освен че е родител, е и горд дядо. И както самият той споделя, причина за написването на книга за деца (която видя бял свят в началото на миналата година) е именно 3-годишният му внук Джаксън. Повлиян от четенето на приказки, Джим решава да напише книга. Така се ражда идеята за историята на една вълна, която се бои, че ще умре, щом стигне до брега. В крайна сметка обаче, тя с утеха научава, че е просто една мъничка част от големия океан и няма от какво да се страхува. Книгата е поднесена с неподражаемо чувство за хумор – такова, каквото само артист, като Джим Кери може да притежава. "How Roland Rolls" е занимателна и забавна както за големи, така и за малки.

9. Джейда Пинкет Смит

Може би ви е известен фактът, че чаровната съпруга на Уил Смит е актриса, певица, успешна бизнес дама и автор на песни, но едва ли знаете, че тя е автор и на детска книга със стихове, изпълнена с великолепни фотографии на деца. „Girls Hold Up This World” е трогателна книга за женското начало, за всичко онова, което прави жените жени, за сплотеността и всеотдайността, за приятелството и доверието, за куража, увереността и силата на духа.

10. Тим Макгроу

Обаятелният кънтри певец, както сами се досещате, е и баща на три малки дъщерички. Оказва се, че посветената на неговата първа дъщеря, впоследствие превърнала се в хит, песен "My Little Girl", не е достатъчна за Тим, за да продължи да изразява бащината си радост и обич към децата си. Текстът на песента се превръща в основа за написването на детска книга, носеща същото заглавие като песента, и разказваща за удивителната разходка на баща и дъщеря в един прекрасен слънчев ден.

11. ЛиАн Раймс

Носителката на Грами може да не е все още майка на свои деца, но това не й е попречило, дори още преди да стане мащеха, да сътвори великолепна история за един ягуар и неговите вълнения покрай предстоящия му първи учебен ден. Нашият герой не е особено впечатлен, че скоро ще му се наложи да тръгне на училище. Наближаването на големия ден дори го плаши. Историята е за това как да се преборим с вътрешните си страхове, с безпокойството и с усещането си за несигурност от предстоящите промени. "Jag" е вдъхновяваща приказка за храбростта, решителността и вярата в собствените ни способности.