Когато на една жена се чувства щастлива, вместо да се зарадва и да я поздрави сърдечно, нейната майка ще промърмори недоволно и дори ще започне да й дава наставления за бъдещето. Освен това ще се опита да направи всичко възможно, за да получи това, което другата има. Съществуват ли наистина такива майки? Възможно ли е в действителност една майка, в един или друг момент, да прояви завист към собствената си дъщеря? Оказва се, че да. Според психолози подобен тип поведение е характерно обаче единствевно за т.нар. "нарцистични" майки. Обикновено такива родители се отличават с определен тип поведение е породено от техните специфичните им характер, разбирания и темперамент.

#1 Състезават се със своите дъщери (или снахи) за мъжко внимание
Често пъти този тип майки обичат да са център на внимание. Те ще направят всичко възможно, за да засенчат по красота и чар собствената си дъщеря. Влизайки в заведение или в друго обществено място, за нарцистичната майка е от изключително значение да впечатли околните с външния си вид повече отколкото дъщеря й би го направила. Тя дори е способна да си намери интимен партньор на възрастта на съпруга на собствената си дъщеря, за да се чувства млада и красива като нея.

#2 Критикуват външния вид на дъщерите си
Никога не изразяват одобрението си към избора на тоалет на дъщеря си. Напротив, дори често пъти подлагат на яростна критика начина й на обличане. Това обаче не е пречка майките от този тип да подражават в облеклото на младите, подбирайки тоалети, подходящи за възрастта на дъщеря им.

#3 Не се съобразяват с тяхното мнение
Не искат да чуят и дума от това, което желае да каже дъщеря им, щом то е в разрез със собственото им отношение по даден въпрос. Ако дъщерята изрази мнението си относно дадена ситуация, нарцистичната й майка бързо ще я скастри, ще я помоли да мълчи или ще влезе в емоционален спор с нея. Обикновено мнението, изказано от дъщерята на такъв тип майка, подлежи на сериозна опустошителна оценка.

#4 Месят се в брачния им живот
Да. Често пъти го правят и това е едно от най-важните принципи в живота на нарцистичната майка. Тя обича да дава съвети, да контролира живота на децата си, да влияе върху решения, които те сами трябва да вземат, изтъквайки като основна причина за това своята зрялост и по-голям личен житейски опит. Според психолозите в този тип поведение има скрито и неосъзнато чувство на завист към дъщерята спрямо нейната младост и крехкост.

#5 Критикуват възпитателните методи на дъщерите си спрямо техните деца
Винаги намират кусур във възпитателните методи, които дъщерите им налагат спрямо внуците им. Обичат да се месят и да поучават. Открито обвиняват дъщерите си, че не се грижат за децата си както трябва, давайки за пример дъщерите на други свои познати. При това често пъти го правят безпричинно и неаргументирано.

В края на краищата майката е родител и същевременно човек - независимо какъв психоемоционален тип е тя. Въпреки че има майки, които понякога преминават границите на допустимото поведение и отношение към своите деца, те го правят единствено и само от обич. Нека да се отнасяме към тях с повече разбиране и уважение, съобразявайки се с техния темперамент, и да знаем, че най-доброто и за двете страни е да се научим да правим взаимно компромиси, да бъдем по-мъдри, толерантни и снизходителни, да приемаме нещата малко по-философски и с леко намигване.