Обърнете се за няколко минути и го погледнете – да, погледнете към вашето дете, погледнете го и се заслушайте. То може би е от тези, които много говорят, разказват и постоянно ви ангажират с вътрешния живот, който кипи в тях, или е от тихите, които рисуват, четат, конструират, честичко играят на компютрите. Без значение, дали детето ви е склонно към това да ви прави съпричастни към своя свят или не, то той съществува - много жив и реален. Колкото повече децата ни израстват, толкова повече развитието на този вътрешен свят, на техните ценности, мечти и способност за творчество зависят от средата в която растат, от качествата, знанията и уменията, които придобиват, от новата информация, която получават.

Дълго време хората са смятали, че творческото мислене е дар за единици – истината е, че всяко дете го притежава и в ранна възраст свободно го изразяват в игрите си, в решенията, които взимат, в начина по който сами избират как да се обличат. Детството е това магично време от нашия живот, когато картонените кутии се превръщат в замъци или космически кораби, а плюшените мечета могат да поискат допълнително захар в чая си. Творческото мислене може да бъде отличителен белег на детството, но то има нужда от съзнателно развитие и не се изразява просто в детската игра. В действителност идентифицирането и насърчаването на творческия потенциал в детството е от решаващо значение за израстването на следващото поколение – поколение на новатори, чийто начин на мислене и умения могат да разрешат едни от най-големите предизвикателства, които днес стоят пред човечеството.

Но отговорните за израстването на това ново поколение от новатори сме ние – техните родители и учители. Твърде често отчитаме развитието на децата си спрямо оценките, които тe са получили за добре запаметена информация. В днешия свят, в който достъпа до информация е свободен и лесен, умението да я запомняш вече няма толкова голямо значение. Светът просто се променя твърде бързо, за да превръщаме децата си в ходещи библиотеки. Това, в което има смисъл да инвестираме време е да ги научим да мечтаят, да мислят, да действат, да създават, да бъдат полезни.

Богатството на детският вътрешен свят е един от най-важните фактори за развитието на детето. То приема този свой свят естествено. Често той е и в конфликт със света който, го заобикаля.  Поради тези два фактора и липсата на опит, детето не може да достигне само да идеите, как да продължи да развива вътрешния си свят, така че един ден, той да се превърне в разгърнат творчески потенциал.

За да спасим това положение, бих предложила

КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА ДЕЦА

който, ако си съгласен, може да озаглавим „Как да направя мечтата си реалност?”. По този въпрос за върастните е изписано доста, но те рядко помнят прочетеното, а още по-рядко го прилагат на практика. С децата е по-лесно – те все още вярват достатъчно в мечтите си.

И така – точка първа – затвори очи и виж мечтата си. Не бързай! Отдели й достатъчно време, така че тя да може да се разгърне и да ти се покаже в цялата си прелест. Може в началото да бъде малко срамежлива – не я притискай. Покани я да дайде утре пак. Започни да я рисуваш, конструираш, да я направиш на колаж от разноцветни хартии, можеш да напишеш малко есе за нея или стих, ако те бива. Мисли за нея всеки ден и твоята мечта ще започне да става все по-ясна и по-ясна. Най-приятно е когато започнеш да изпипваш и най-малките детайли от картината. Тогава, тя вече е с теб навсякъде.

Второто най-важно нещо, което трябва да направиш, за да вдъхнеш истински живот на мечтата си е да си отговориш много, много пъти на въпроса – защо искам тази мечта да се сбъдне? Когато си напълно уверен в отговора и нямаш абсолютно никакви съмнения, можеш да продължиш напред. Това е много важен етап – той ти помага да продължиш когато изникне трудност – вързрастните го наричат мотив, но ние с теб можем да го наречем най-важната причина на света. Така с времето, за теб тя ще стане ПРИЧИНАТА, ще стане живота ти и всичко, в което вярваш. След време, точно тя ще те носи скоростно напред и няма да има какво да те спре.

Трето – почни да си водиш списък какво ще ти е необходимо, за да направиш мечтаното истинско. После прочети списъка – възрастните най-често тук се отказват, защото или нямат толкова пари или нямат толкова време. Това няма значение. Сега погледнете списъка и всеки ден започни да отговаряш на въпроса – как да стане? Мого скоро ще откриш, че няма само един начин, за да се случи мечтата ти. Има много пътища, но човек рядко ги вижда изведнъж. Гъвкавостта в мисленето е едно от най-трудно постижимите неща при големите, така че дерзайте деца – има шанс за вас това да остане приятна детска игра.

Четвъртото – моля не забравяй тази стъпка – разкажи за проекта си – говори, говори, говори. На колкото повече хора разкажеш, толкова по-добре. Няма значение дали те ще харесат мечтата ти – не търси тяхното одобрение, но слушай внимателно какво ти говорят. Много често техните думи ще ти подскажат нови идеи, които да направят мечта ти още по-пълна, а и така, рано или късно, докато говориш за мечтата си, ще видиш онзи скрит пламък в очите и на някой друг. Така вече няма да си сам в тази мечта, а това е от голямо значение, за да постигнеш мечтата си.

Идва петият етап – време е да погледнеш към списъка си и да вземеш решение, кой ще бъде твоят начин на действие. Никога не спирай тук, защото е трудно да решите кое е най-правилно за теб и мечтата ти. Спреш ли, ти мигновено я убиваш и по-късно трудно ще продължиш напред. Това си е твоята мечта – няма правилни и грешни решения – има твоите решения. Така, че не се колебайте деца – просто продължете напред. С времето ще натрупате опит и взимането на решение ще е по-лесно, но сега най-важно е да продължите.

Шесто – когато намериш тези, които споделят мнението, че твоята е мечта за важна – задръж ги до теб – те ще бъдат твоите най-добри приятели. Колкото и да са различни от теб, те са най-голямата ти подкрепа. Бъдете заедно, мечтайте заедно, реализирайте мечтата си заедно. Те са тези, които носят липсващите за теб качества, умения и знания и обикновено идеално те допълват ....въпреки, че понякога може и малко да те дразнят. Не обръщай внимание на това и си спомни за твоята най-важна причина от точка две.

Седмо – никога не спирай на едно място – както казват старите хора, застоялата вода става на тиня. Движи се! Когато искаш да помечтаеш с най-добрите си приятели за вашия, вече общ проект излезте навън и просто се разходете, поиграйте на топка или потичайте в парка, но моля те не се опитвайте да мечтаете, докато стоите с празен поглед пред компютърния екран.

Осмо – следвай неотклонно списъка със задачите си. Постоянно си отговаряй на въпроса „Как да се получи?” и знай, че решение винаги има. Постоянно се оглеждай и ослушвай за възможности – те винаги са някъде само на една ръка разстояние от вас. Постави си срок и го спазвай....въпреки, че понякога мъничко ще ти се иска да го просрочиш – дори и детските мечти трябва да имат поставен срок, ако искаш да ги видиш реализирани.

И девето .... когато станеш много добър в това, което правиш, спри, огледай се и виж кои от децата около теб, може би все още не се справят толкова добре. Подай им ръка и ги научи на това, което знаеш. Без да преминеш през този етап, не бива да продължаваш към изпълнение на следващата мечта.

Така в девет важни стъпки, мечите на децата ни започнаха да оживяват. Какво, успяхте ли да чуете мечтата на своето дете? А, повярвахте ли достатъчно в нея? Защото ние повярвахме на стотици детски мечти. Работим вече 4 години, за да създадем пространство, което да развива цялостно творческите потенциали на децата. Всяка година, те дори имат възможност да спечелят стипендия, която е най-вече поощрение за тяхната висока мотивация и истински усилия да осъществят своите мечти. За всички деца с големи мечти създадохме конкурсът „Талантът обича вяко дете”. То е за деца, които мечтаят да станат художници или дизайнери или за тези, които искат да пишат в рима и без рима, за тези, които са привлечени от сцената и за тези, които са привлечени от най-новите технологии, за тези които още от малки знаят какво означават думите инженер и изобретение, за тези, които мечтаят да създадат градовете и роботите на новото време. Всички тях очакваме да се запишат за конкурса до 3 ноември 2017 г. на [email protected] или на тел. 0882 104 048. Повече информация можете да намерите ТУК.