През последните години мотивите, които обуславят избора на жените за брачен партньор са се променили от практични към романтични, твърди философът Ален де Ботон. "Въпреки че ние вярваме в своите сили и избори, да се търси щастието в брака не е толкова просто. Повечето хора усложняват семейния си живот, като търсят в него любовта от младежките си години.”

Любовта, която сме имали като по-млади, е различна от семейната. Семейната любов е по-сериозна, отговорна, понякога е като възрастен човек, който има нужда от помощ.

Ален де Ботон твърди, че повечето от нас изграждат взаимоотношенията си на основата на романтиката - красива лунна разходка, вечеря навън, пътувания през почивните дни... Но бракът идва и изисква от нас да устоим на други, строги правила – грижа за децата, финансови затруднения, семейни проблеми.

Пропастта между романтиката и реалност поставя предизвикателство пред взаимоотношения. Според философа изходът не е да изоставим партньора си с надеждата за нещо по-добро, а да изоставим идеята за романтика. Т. нар „философия на песимизъм" ще ни помогне да имаме по-здравословен семеен живот. "Човекът, който е най-подходящ за нас, не е човекът, който споделя всеки наш вкус. Но човекът, с когото можем да говорим интелигентно, заслужава да чуе нашето „ДА”.