Знаете ли, че все повече педагози и психолози се обявяват против възпитателния приом родителят директно да принуждава детето си да казва "извинявай". Според тях принуждаването на децата да казват "съжалявам" може да доведе ред негативни последствия. Налагането отвън на определени норми на поведение според психолозите може да предизвика у мъниците отявлена съпротива. Високият и назидателен тон в съчетание с израза "Извини се веднага!" само може да запали война в отношението родител-дете, да предизвика негодувание, придружено с открита реакция на отпор и непослушание у малкия човек, дори да събуди гняв у него, твърдят специалистите. Ето защо родителят трябва да даде възможност на детето си само да осъзнае нередността на постъпката си в дадена ситуация и само да поиска да поправи грешката си, подчертават още те.

По-долу предлагаме на вниманието ви 4 професионални съвета от световно признатия експерт по въпросите за възпитанието Алисън Шейфър, насочени към родителите за това как да постъпват в моменти, когато детето е извършило някаква нередност, така че то само да прояви инициатива и желание да коригира постъпката си >>

1. Вие сте модел на подражание

Не забравяйте, че родителите със своето отношение към света и хората, подбор от думи и фрази, интереси и поведение, неволно се превръщат в модели на подражание от страна на своето дете. За да възпитате у него добри черти и качества, не е нужно да го насилвате, а да ги култивирате у него непринудено. А това може да стане единствено чрез вашия пример. Ето защо, ако вие сте тези, които сте постъпили неправилно в дадена ситуация, не забравяйте да кажете "съжалявам" или "извинявай". Когато настъпи подходящия момент, детето само ще последва примера ви.

2. Нека детето само да прецени правилно ли е постъпило или не

Точно така. Дайте възможност на детето само да помисли постъпило ли е правилно или не. Не му нареждайте да прави каквото и да било! Нека то само преосмисли постъпката си, да прецени реакцията си и причините, които са довели до нея и едва тогава да стигне до правилния отговор и извод, както и до решението на проблема.

>>

3. Фокусирайте се върху бъдещето

Вместо да принуждавате малчугана да се извинява, просто му помогнете да се опита сам да надзърне в бъдещето, да помисли за евентуалния развой на събитията, които той би могъл да предизвика в резултат на извършената пакост, както и с нежеланието си да направи нещо за разрешаването на проблема.  Например, попитайте го дали Емо ще иска да му бъде приятел, след като той самият му е взел колелото без негово позволение и без да му се е извинил след това. Използвайте думичката "извинявай" с въпрос, а не с принуда. Със спокоен тон подскажете на мъника, че това, което е направил, не е редно, и той няма да има приятели, ако продължава да постъпва по подобен начин.  

4. Попитайте детето си "какво мисли да направи сега?"

Ако малкият пакостник е счупил прозореца на съседа с топката, не бързайте да му се карате или мъмрите. Дайте му възможност той сам да помисли как да постъпи в ситуацията. Подобно отношение помага на подрастващия малчуган да изгради чувство на емпатия и отговорност; дава му стимул да генерира в себе си положителни качества като самоинициатива и загриженост; да осъзнае степента на грешката си и сам да намери изход от ситуацията; да култивира чувства на съпричастност и състрадание към другите.