#Ще се чувствате по-виновни от всякога

"Бременна съм!" - мисълта за второ дете може и да е минавала през ума ви, но конкретизира ли се тя, всяка една от нас изпитва тих ужас за това, което й предстои. Смесица от чувства, които са едновременни радостни и донякъде притеснителни. Чувстваме се виновни спрямо първото си дете, съпруга си, останалите членове на семейството, приятелите... без да забравяме колегите си в работата.

#Няма да си спомняте толкова, колкото си мислите

Второто дете е като първа среща след дълга връзка. С времето научаваме, но същевременно забравяме основни елементи по конкретната тема. Ето защо след раждането на втората ви рожба със сигурност отново ще ви се наложи да попитате сестрата в болницата колко често трябва да храните бебето, а когато се приберете у дома, ще останете шокирани от количеството памперси и скоростта, с която отново ще ви се наложи да ги сменяте.

#Преживяванията ви около първите месеци след раждането на второто ви дете ще бъдат изпълнени с по-малко напрежение
Вие за втори път ставате свидетел на това удивително и невъобразимо чудо – появата на малкото човече. Отново сте изпълнени с онази възхитителна енергия и благодарност към живота, които ви карат да се чувствате щастливи и удовлетворени. Около въздуха витае по-малко напрежение, а опитът ви от първото раждане ви дава по-големи сили и кураж.

#Кърменето (отново) ще бъде трудно

Истината е, че колкото и продължително да сме кърмели първото си дете, след като кърмата спре, зърната отново се свиват и възвръщат първоначалната си структура. Затова през първите седмици след раждане болезнените реакции отново се възвръщат. Затова не пренебрегвайте употребата на кремове и балсами за омекотяване на кожата още преди бебето да се е появило на бял свят. Добрата новина е, че в повечето случаи болката в зърното при кърмене отминава много по-бързо при майките, родили повторно. 

#Ще имате нужда от повече помощ, отколкото си мислите

Определено, докато се занимавате, грижите или храните бебето, по-голямото ви дете може да се почувства пренебрегнато. Ето защо би било редно да има човек край вас, на когото да разчитате в такива моменти. Най-добрият избор, разбира се, е таткото – той би могъл да заведе детето в парка, на кино или на театър, докато вие спокойно се погрижите за комфорта на по-малката си рожба. Бабата и дядото също са добре дошли - стига да сте в добри отношения. 

#Количеството пране ще надмине очакванията ви

Идването на бял свят на второто дете със сигурност ще увеличи количеството дрешки и бельо в пералнята. И това е напълно обяснимо – рожбите ви се удвояват, а заедно с това – и прането.

#Ще оцените слинга както никога досега

Слингът е благо за съвременната майка, особено когато й налага да върши няколко неща едновременно. По този начин тя не само си върши работата, но и детето й е близо до нея. 

#Вие ще се превърнете в мастър на ежедневната логистика

Едни от най-големите въпроси, които мъчат майките с две деца е, как ще се справят, ако им се наложи да отидат някъде заедно с тях, как ще карат колата, как ще напазаруват, къде ще поставят бебето – в количка или в слинг?! Подобни ежедневни дилеми са истински изпитания за съвременните майки, които на моменти трябва да се справят сами. Истината е, че се учим всеки ден. Проба-грешка. С времето ставаме по-умели, опитни и креативни. Да, така се справяме с всички всекидневни предизвикателства. 

#Ще правите по-малко разходи за нови покупки

Разходите ви около покупки за второто ви бебе определено ще се окажат по-малки. Стига, разбира се, да сте запазили дрехите, завивките и други аксесоари, останали от първата ви бременност. Със сигурност ще спестите и за нова количка, креват или качествено антиалергичен бебешки матрак - защото вече разполагате с тях. Разбира се, ще трябва да закупите елементи, които е редно да бъдат нови, но те няма да бъдат толкова много.