.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо не си струва да спорите с жена

Евгений Милов | преди 1 седмица
Спор
Жените помнят по-добре от мъжете специфики в разговора от рода на "кой кога къде какво каза"

Не си струва да спорите със съпругата си, защото жените помнят по-добри от мъжете специфики на разговора, така че дамите ще бъдат по-добре аргументирани. Оказва се, че жените очевидно имат предимството, когато става въпрос за запомняне на специфики на разговора или къде могат да бъдат липсващи вещи, защото имат по-добра епизодична памет.

Епизодичната памет е способността да запомняме автобиографични събития - като случилото се през миналата седмица или дали котката е била нахранена тази сутрин. Като една от най-чувствителните системи на паметта, епизодичната памет може да бъде повлияна от липсата на достатъчно сън, депресия или остаряване.

Изследването също така показва, че жените по-добре запомнят лица и си припомнят сетивни спомени като миризми.

спорт
Снимка: iStock

"Резултатите показват, че жените имат малко предимство в епизодичната памет и това предимство варира в зависимост от това каква материя трябва да запомнят", коментира ръководителят на изследването Мартин Асперхолм от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция.

Изследователският екип базира откритията си на 617 проучвания, проведени между 1973 и 2013 г., които включват над 1,2 млн. участници.

Наръчник за мъже: Как да реагираш, когато ТЯ ти се разсърдиКогато се скараме, искам, ако е удобно, той да се премести на съседната планета

Но изследователите казват, че мъжете понякога също могат да имат предимство при спомените. Например, за мъжете е много по-вероятно да намерят пътя си обратно до колата, защото добре помнят информация, включваща пространствена обработка.

Спор

Изследователите стигат до заключението, че когнитивните различия между мъжете и жените са малки, но се надяват, че тяхното мащабно проучване ще повдигне нови въпроси относно паметта и пола.

Брачни битки, които не си струват, но водим Изказвания, които могат да разрушат една връзка за минути
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?