Всички бебета се раждат със сини очи, някои от тях променят цвета си няколко минути след като се появят на бял свят, а на други са им нужни месеци, за да придобият реалния цвят, с който ще бъдат през целия си живот.

Много родители се надяват малките им съкровища да запазят синия цвят на очите си, но уви – в много случаи той се променя с течение на времето. Знаете ли всъщност на какво се дължат тези промени?

За това е отговорен меланитът – кафявият пигмент, на който дължим не само цвета на очите си, но и на косата и кожата. По-високото съдържание на пигмента в ириса определя по-тъмния цвят на очите и обратното - хората със светли очи имат малко съдържание на меланин.


При новородените бебета меланинът не е в достатъчни количества, за да оцвети очите, кожата и косата. Затова те имат в повечето случаи светла коса, сини очи и почти бяла кожа. Продукцията на меланин в тялото се дължи на излагането на ултравиолетова светлина и други фактори. През първата година от развитието на бебетата пигментът увеличава своите количества, което води до изменения в цвета на очите – от по-светли те стават по-тъмни. Той зависи естествено и от генетичните заложби и наследствеността, която пък се диктува от даденостите на родителите.

Вече знаете, че:

  - Съществуват хора с два различни цвята на очите - явлението се нарича хетерохромия

  - Напълно възможно е от двама родители с кафяви очи да се роди бебе със сини, които се запазват и след първата годинка

  - Синеоки мама и татко не могат да си родят дете с различен от техния цвят на очите


В коментарите можете да споделите как, дали и кога вашето бебе е променило цвета на очите си!