Заетостта на децата в градините - добре ли е да има допълнителни педагогически услуги?!

Отговорът ми е: Категорично да!

Всяка едно допълнително занимание е добро за децата, когато е дозирано с мярка!

Заетостта по задължителните програми на децата в детските градини е доста натоварена и ДПУ-тата идват понякога в повече. Затова пък те се избират допълнително от децата и родителите.

Да ви споделя честно струва ми се, че градините вече се превърнаха в училища за невръстни деца. Учителите и децата от подготвителните групи са буквално затрупани  от наредените им задължителни програми, които трябва да бъдат изпълнени!

Като че ли се загуби онази приказна атмосфера на детски игри и постоянни забавления. Не ме разбирайте погрешно - не, че това липсва като цяло в градините, но в старанието си да образоваме децата и страхът те да останат  ненаучени ни вманиачава и загубваме реална представа, че това все пак са нашите малки дечица, които имат нужда да изживеят детството си по свой начин, а не по нашия собствен!

Не казвам, че не трябва да има образователна програма, но е добре тя да бъде в по-раздвижена форма на обучение с интересни игри повече музика, песни и танци. В годините на моето детство детските градини бяха места за нашите мечти, игри и забавления! Тържествата, които се организираха по случай празниците, се чакаха с голямо нетърпение, за да танцуваме, пеем и да покажем нашите постижения.

Градината и училището са два различни етапа от живота на децата и трябва да има нужната граница между тези две институции. Не бива да позволяваме те да се слеят неусетно в един момент.

И така да се върнем на Допълнителните педагогически услуги (ДПУ).

Смятам, че те са една много полезна и разтоварваща програма за децата. Колкото повече се занимават с различни дейности, толкова повече ще имат възможност да се движат и да развиват своята култура.

Танците и детската йога, която стана често срещана практика не само в детските градини, са безкрайно полезни за развитието на опорно-двигателния апарат у децата. Загубата на двигателна култура е много стряскаща в подрастващото поколение! В по-голям процент при децата тя за съжаление липсва!

Като педагог и хореограф за финал на темата ще кажа: нека децата в тази ранна възраст да бъдат мотивирани да се движат повече!

Танците развиват и възпитават у децата отговорност,  дисциплина, трудолюбие и необходимото самочувствие както на сцената, така и в техния личен живот. Да не забравяме грацията, походката и телата, които момичетата развиват и координацията при индивидуалните танци, както и танците по двойки между момчета и момичета.

Разбира се, не на последно място се възпитава любовта към изкуството и сцената!