Казват, че едно бебе по време на бременността отнема минимум един зъб. Такава аритметика е доста наивна, но от друга страна не е съвсем неуместна - много жени се оплакват, че бременността ги е лишила от здрави зъби.

Какво е необходимо да направите, за да не се случи това с вас?

След гинеколога – при стоматолог. Ако съмненията ви, че сте бременна, се потвърдят, първият или един от първите лекари, когото трябва да посетите след женската консултация, трябва да бъде стоматологът. Дори и ако досега не сте се оплаквали от проблеми със зъбите.

В устната кухина нормално има около 50 милиона бактерии, които се хранят главно с въглехидрати . Явно микробите нямат основания за оплакване, затова и се размножават със сериозна скорост, особено ако сте любител на сладкото. Бременността е съпроводена от повишен апетит, свързан и с прием на още по-голямо количество въглехидрати. А честото гадене в първото тримесечие води до повишена киселинност на слюнката.

Кисела среда и въглехидрати – какво още да искат бактериите?

Нараства и потребността на организма от калций и зъбният емайл е подложен на голям риск – и най-малкото нарушение на целостта му допринася за стремително развитие на кариес. Та нали се развива костната система на плода и при най-малкия недостиг на калций, организмът си го набавя от костите и зъбите на бъдещата майка.

Има още една причина, поради която по време на бременност и веднага след раждане е задължително да намерите време за посещение при стоматолог. Това е гингивитът, който смело може да се нарече болест на века. От гингивит страдат, често без да знаят, не по-малко от половината възрастни. Това заболяване се характеризира с разрастване на междузъбните папили, възпаление на венците и кървене. Понякога се наблюдава и подвижност на зъбите, което вече е свързано с пародонтит. За съжаление бременните често страдат от гингивит. Ако той се е развил по време на бременността, шансът да се нормализира състоянието на устната кухина след раждане е много голям. Не така стоят нещата, ако бъдещата майка вече го е имала.

Лечението се свежда до противовъзпалителни мерки и системно саниране на устната кухина. Необходимо е и редовно почистване на зъбната плака и зъбния камък. Лечението на повредените зъби по време на бременност е не само възможно, но и абсолютно необходимо. Защото след раждането може да се окаже, че вече няма какво да се лекува. Освен това кариозните зъби са просто рай за най-различни микроорганизми, включително патогенни, които могат да са причина за заболяване както на бременната, така и на плода.

д-р Богомил Стоев
Специалист по дентална медицина


Материалът е предоставен от mamatatkoiaz.bg