Похвално и много навременно, поне за нас, младите майки, е новината, че на правителствено ниво е приета Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години.

Оптимистично звучи и уверението,

че средствата за провеждане на отделните мероприятия по изпълнение на тази програма са осигурени.

Създаден е Национален координационен съвет, към който са привлечени достатъчно специалисти и стоматолози, което вярвам, е гаранция за успешното провеждане на всичките мероприятия по изпълнението на цялата програма. Тя стартира през октомври с

безплатно поставяне на силанти

на огромен брой дечица на възраст от 5 до 9 годишна възраст и ще продължи до края на месец ноември. Програмата включва и широко медийно участие, за да се постигне така необходимата и мащабна информираност.

Трябва да подчертая, че най-нуждаещата се социална група от такава информация

са младите семейства с малки деца. Аз, например, научих много полезни и съществени неща, касаещи не само хигиената, а изцяло необходимите грижи за никнещите зъбки. Грижи, чрез които се създават и възпитават

трайни хигиенни навици

Например, на 9 месеца, ние вече сме с утвърдени такива. Избягваме подсладена вода и редовно мием двете зъбчета-близначета с четка и паста без флуор.

Хубавото е, че благодарение на Програмата,

имам и ще имам информация за всеки един последващ етап от предстоящите промени, настъпващи с порастването на зъбките на моето дете и за това какви грижи да полагам за чаровната му усмивка.

Като майка още веднъж изразявам удовлетворението си от навременното и изключително полезно начинание.

В очакване съм на следващите инициативи,

които Националната Програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години предстои да осъществи.