Знае се, че новородените не правят разлика между ден и нощ

Спят много – по около 16 часа за денонощие с интервали от 3-4 часа. А когато не спят – се хранят. Повечето кърмачета в първите месеци похапват денонощно – на два-три часа. За младата мама – кърмачка периодите на нощно безсъние са доста уморителни и натоварващи. За да ги скъся максимално, лично аз, опитах да въведа режим в периодите на бодърстване. През деня отделях възможно повече време за занимания с малкото човече, а насърчавах съня му през нощта.

Предлагам на новите млади мами и татковци, разбира се, няколко практични съвета от личния ми опит:

•    Най-добре на Сънчо действа банята, ако къпането е преди последното хранене за деня и преди вечерното приспиване.

•    Тихата лека музика, приспивните песнички, успокояващият напевен говор действат благотворно на кърмачето и то заспива по-лесно.

•    През деня трябва да има достатъчно часове на сън, което не би позволило бебето да се преумори.

•    Игрите, превъзбудата преди лягане се отразява неблагоприятно на нощния му сън.

•    Осветлението, когато през нощта се налага да включим лампа, обезателно трябва да е приглушено и непряко.

•    Не си позволявайте говорене, носене на ръце, песнички, дундуркане и заиграване през нощта. Всичко това оставете за през деня, за да може мъничкото същество да се ориентира в коя част от денонощието за какво е време.

•    Сменяйте през нощта пеленките възможно по-рядко – 2-3 пъти. В случай, че бебо отказва да заспи и е неспокоен, проверете все пак дали не е необходимо почистване и смяна.

Към края на втория и началото на третия месец малкото сънливче вече ще спи през нощта по-продължително – по 5-6, дори по 8 часа.

И още нещо важно, което съм споделяла и преди

Нищо друго не действа така благотворно и здравословно на растежа и настроението, на добрия и спокоен сън на мъничето, както майчиното мляко.