В случай, че сте изпуснали първата част на тази изключителна среща, следващият линк води точно към нея: 

Ladyzone.bg: Как успяваш да съвместяваш времето за кърмене с професионалните си ангажименти? Не пречи ли едното на другото?

Диана Ралева: Несъмнено е така. За щастие аз имам възможност, и разчитам много на помощта на майка си. Продължителното кърмене обаче, изисква постоянство. Всички кърмачки знаят, че когато едно бебе свикне да се храни с кърма, но от шише, то много скоро се отбива от гърдата. Затова е трудно, когато майката е разделена повече часове от бебето си, да продължи да поддържа лактацията, а и интереса на бебето към кърменето. Изцеждането на работното място или там, където майката е ангажирана, невинаги е възможно. Затова, ако майката е решена да кърми бебето си изключително, е добре тя да остане с него поне, докато това продължава (най-вече първите 6 месеца след раждането).

За щастие, аз имах възможността да остана и с двете си деца достатъчно дълго време (поне 2 години преди да се върна окончателно на работа). Опитвах се да огранича до минимум отсъствието си от тях. В първите 6 месеца имаше малко моменти, в които се е налагало да ги оставя, и внимавах това да не е за по-дълго от 4-5 часа. Така те пропускаха най-много едно хранене от гърда, но разбира се, се хранеха с изцедена кърма. В същото време, за да поддържам лактацията, аз изцеждах кърма, и я съхранявах в хладилна чанта, докато се прибера вкъщи. Всичко това изисква време, много усилия и разбиране.

Снимка: LadyZone.bg

За някои майки е неудобно и безсмислено. Може би благодарение на моето постоянство, и на помощта, която имах, моите (тогава новородени) бебета не се отбиха. По-късно, след 6-тия месец, когато те приемаха и друга храна в менюто си освен кърмата, отсъствието ми от вкъщи вече не беше свързано с толкова трудности. Въпреки всичко, запазихме нашите моменти заедно – сутрин, следобед и вечер, без това да се отрази на моя график, или пък да ги остави недоволни. Така продължаваме и до днес. Затова казвам, че когато една майка е мотивирана (и има подкрепа разбира се), тя може да постигне всичко!

Ladyzone.bg: Според някои специалисти продължителното кърмене може да бъде вредно?

Ladyzone.bg: Според някои специалисти продължителното кърмене може да бъде вредно?

Диана Ралева: Някои психолози наблюдават "скрити опасности" в продължителното кърмене, особено след втората година на детето, и понякога неправилно дефинират симбиозата между майка и бебе като проблем. Те твърдят, че тесните емоционални връзки в семейството могат да изиграят лоша шега, и детето може да изпитва сериозни затруднения в живота си като възрастен.

Аз вярвам, че когато едно дете получава близост и майчина ласка достатъчно често, и винаги, когато има нужда от утеха, това в никакъв случай не може да му вреди. Кърменето е един от начините да се създаде среда на нежност и любов в семейството. Емоционалната близост, която кърмените деца имат с майките си, ги прави чувствителни и съпричастни хора, кара ги да се чувстват обичани и желани. Всяко дете, отгледано от семейството си в любов (и това важи не само за кърмените деца), като възрастен може да се научи да различава чувствата от фактите, да взима важни решения, без да се базира на текущите си емоции.

Деца от такива семейства, в които връзката между членовете е много силна, умеят да следват и постигат своите цели в живота, като едновременно с това не забравят, че смисълът на живота е и да търсят и даряват любов.

Ladyzone.bg: Едно от мненията по въпроса за продължителното кърмене е, че то създава зависими и несигурни в себе си деца?

Диана Ралева: Немислимо е да се твърди, че продължително кърмените деца имат проблем със зависимостта им от родителите, и след години търсят аналогични отношения с партньорите си, или стават податливи към други зависимости – алкохол или наркотици. Кърменето създава среда на нежност и любов в семейството, която е в основата на връзката майка-дете. Утвърждаването на тази връзка по биологичен начин, чрез кърменето, дава увереност на детето да продължи самостоятелно напред в развитието си.

Оставянето на детето да се отбие само, насърчава неговата независимост, тъй като отбиването в този случай е акт, в който детето участва активно. Една от многото заблуди относно кърменето е, че майките, които не отбиват децата си в определен срок, се притесняват повече за собствените си нужди, и се опитват изкуствено да удължат зависимостта на децата си. Но всъщност, всеки знае колко е трудно, да се накара едно дете да направи нещо против волята си. Дете, което е готово да се отбие, няма да продължи да суче, защото не желае. Общата нагласа е, че за да се отговори на потребностите на детето, майката трябва да го подтиква към независимост, отбивайки го, дори ако то не е готово за това. Но това може да се тълкува и като принудително отбиване, за да може майката да постигне собствената си неангажираност и независимост…

Мога да кажа, че противно на разпространеното мнение, дълго кърмените деца са най-често много независими и самостоятелни – когато емоционалните и физическите им нужди са били посрещнати и задоволени в детството, те порастват като независими млади хора и възрастни.

Ladyzone.bg: Съсипва ли наистина кърменето гърдите?

Диана Ралева: Този мит е жертва на женската суета. Известно е, че суетата съществува, за да провокира и извлече най-доброто от човек, но невинаги е най-добрият съветник. Например, водени от суета, някои жени се отказват от тютюнопушенето в младостта си, защото осъзнават, че то ще съсипе кожата им, а не, защото ще опустоши дробовете им… Истината за гърдите е, че те се уголемяват през бременността и когато лактацията започне, независимо дали жената ще кърми или не. Това означава, че ако една майка е решена да храни детето си с кърма и стимулира своята лактация, няма никакво значение за гърдите й, дали тя ще се изцежда и ще храни бебето си от шише, или ще го кърми – гърдите й ще изглеждат по един и същ начин, когато детето се отбие.

Кърменето е най-лесният и полезен начин за хранене на новородено, храненето с адаптирано мляко е по-трудно, а изпомпването е най-трудно. То отнема много време и енергия, необходимо е измиване, стерилизиране и правилно съхранение на помпата. Освен това, изцеждането с помпа не евакуира така ефективно кърмата както, когато тя се изсуква от детето директно от гърдата. А когато гърдата не е добре освободена, лактацията намалява. Така че, майките спокойно могат да кърмят децата си, без да се лишават от моментите на близост с тях, заради глупави предразсъдъци. Гравитацията и уголемяването на гърдите по време на бременността и периода на лактация са причина за промяна в тяхната форма, а не кърменето като процес, който следва. И тъй като суетата е присъща на всяка жена, мога да успокоя по-суетните майки със съвет - да съчетават кърменето с гимнастически упражнения и контрастни душове, които са полезни за връщане във форма на цялото тяло.

Ladyzone.bg: Защо хора гледат на продължителното кърмене като на нещо срамно и осъдително?

Диана Ралева: Един от най-нелепите митове за продължителното кърмене е, че след определена възраст (често 1 или 2 години) кърменето спира да бъде акт на изхранване и приласкаване на детето, и се превръща в неприемлив акт със сексуални оттенъци. Немислимо е да се твърди, че майки, които кърмят след втората година, компрометират сексуалното развитие на децата си.

В съвременната култура, в която гърдите са силно сексуални, не е изненадващо, че актът на продължително кърмене се разглежда като сексуален от много хора. Но относно кърменето няма нищо, което по своята същност е осъдително, срамно или сексуално. Факт е, че към днешна дата няма изследвания или данни, които доказват, че кърменето на малко дете има вредни последици, в сексуален или друг аспект. Важно е да се знае, че кърменето на подрастващото дете не провокира развитието Едипов комплекс у него, а му помага да разбере присъщата сила и целта на женското тяло. Фокусира вниманието му върху това, че гърдите са създадени, за да помогнат в изхранването и отглеждането на децата, а не да се възприемат единствено като сексуален обект. По този начин детето израства и възпитава у себе си по-голямо уважение към жените.

Ladyzone.bg: Съществува становище, според което кърменето след 1 година не носи никаква облага за детето, тъй като кърмата вече е изгубила голяма част от хранителната си стойност?

Диана Ралева: Всъщност е точно обратното - хранителните качества и имунните полезни вещества в кърмата се увеличават с нарастване възрастта детето. Кърмата непрекъснато се изменя спрямо променящите се нужди на детето, като съставът й се нагажда спрямо това, от което детето се нуждае в даден момент. По този начин, когато твърдата храна заеме по-важна част от диетата на детето, кърмата концентрира всички полезни за здравето съставки в по-малкото количество, което се консумира. С намаляването на количеството мляко, съдържанието на антитела се увеличава значително.

Снимка: LadyZone.bg

Тези концентрирани антитела предпазват детето, и дори година след раждането, кърмата продължава да му осигурява както ценни хранителни вещества, така и защита. След първата година, когато детето стане значително по-активно и любопитно в игрите, съдържанието на лизозим в кърмата се увеличава многократно. Това не е случайно, тъй като този специален ензим разгражда клетъчната обвивка и разрушава патогенните микроорганизми, на които детето е изложено, докато "изучава света".

Лактоферинът е друга важна антибактериална съставка, която отсъства в адаптираното мляко, но изобилства в кърмата. Много важната му роля е да се свързва с желязото и по този начин да пречи на размножаването на патогени като Ешерихия коли и гъбички. Доказано е, че кърменето подпомага несъвършената имунна система на детето, и то се справя много по-леко с честите боледувания след първата година. Независимо от различните становища по въпроса, без съмнение всяка майка, която кърми повече от година детето си, му дарява безценна храна, защита и любов. А доказателство за това са многобройните психологически и здравни ползи, които се натрупват с времето.