Безкрайно изненадана останах,

когато съвсем наскоро една начинаеща мама ми сподели следните думи: „Ооо, ама аз не гладя дрешките на детето си! Не стига че едва смогвам с останалите задължения като готвене и пране (с това се съгласих), ами и да гладя!”... Е, с това обаче – не. Гладенето на детските дрешките и бельо, особено тези на пеленачето, трябва да се превърне в навик за всяка мама още от първите дни след раждането.

И то гладенето с пара!

•На първо място парата играе ролята на мощен дезинфектант. Тя действа като катализатор и улеснява химическите реакции, при които се разграждат вредните химически съединения, съдържащи се в праховете за пране. А те, от своя страна, всички знаем – могат да предизвикат алергична реакция.

•Третирането с горещата пара върху памучните материи не само подновява и освежава, но заздравява и удължава живота на дрехите. Получава се ефектът на т. нар варен памук.

•При редовно гладене с пара ръбчетата се притискат в тъканта на дрешката и така опасността те да убиват на нежната бебешка кожа се свежда до минимум.

Така че, нека не пренебрегваме това, може би досадно за много мами, задължение, и да не забравяме, че здравето и чувството за комфорт са най-важни за миничетата ни.