Чували ли сте за метода на д-р Харви Карп за успокояване на плачещи бебета? Ученът твърди, че новородените не се нуждаят от лъскави играчки, скъпи пеещи джунджурии, колички, люлки и т.н., за да бъдат спокойни, а само от майчината и бащина обич, внимание и грижи. А може би и един сешоар или прахосмукачка…:)

Теорията на Карп се базира на разбирането, че бебетата се раждат три месеца по-рано, отколкото трябва. По този начин те губят четвъртия триместер, който по принцип трябва бъде прекаран в утробата на майката.

Именно там на топличко бебетата получават вниманието, от което се нуждаят 24 часа в денонощието – биват дундуркани, поклащани, „носени” на ръце, дори масажирани и гъделичкани от мускулите на матката. Не на последно място бебетата се наслаждават на звуците, които издава кръвта, когато минава през артериите на майчиния орган. А научно доказано е, че този звук е по-силен от този, който издава един сешоар, например.

Когато бебето се роди обикновено сме свикнали да пазим тишина, за да спи то по-спокойно. При някои бебета работи, но при други – не. Също се опитваме да имитираме полюшкването, галенето и дундуркането (процеси, които се извършват в матката преди раждане и на които бебето е свикнало), което обикновено успокоява повечето новородени. Истината според доктор Карп е, че малчуганите се нуждаят от период на адаптация след раждането, за да свикнат с новата среда, която е различна от майчината утроба.

Накратко за успокоителния рефлекс

Успокоителният рефлекс е отговорът на бебето на определени стимули, точно както при коленния рефлекс, когато докторът удря с чук коляното ви и кракът ви неволно отскача.

Доктор Карп е установил, че успокоителният рефлекс се появява още когато бебето е в утробата и изчезва някъде към 4-5 месец след раждането. Причината за появата му не е известна, но той е от решаващо значение особено в последните месеци от бременността, когато плодът е почти развит и започва да рита. Тогава съществува реална опасност бебето да заплете пъпната връв или да застане в неудобна позиция за раждане. Именно тук се появява рефлексът, който има за цел да успокои плода и да го държи почти в състояние на транс.

Петте правила на д-р Карп за успокояване на бебето

Както отбелязахме вече според Харви Карп новороденото бебе не се нуждае от лъскави играчки и пеещи мечета, за да бъде спокойно и щастливо. Всичко се базира на неговата теория за успокоителния рефлекс, който родителите могат да пресъздадат и след раждането, за да успокоят и приспят по-лесно новородените. За целта те трябва да следват следните пет правила:

1.    Повиване с одеяло

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Плътното повиване с одеяло, така, че на бебето да му стане топло и уютно, пресъздава усещането за защита и уют, което е изпитвало в утробата на мама.

2.    Държане в странична позиция или по корем

Снимка: Надя Джамбазова
Когато бебетата биват държани в гръб, това им създава усещането за падане и безтегловност, което може да е и причината за неприятни плач. Затова най-подходящата позиция е страничната или по корем.

3.    Продължителен еднообразен шум

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Да – повечето бебета могат да бъдат успокоени със силен продължителен шум, който да имитира звуците, които е издавала кръвта, която циркулира в артериите на матката. Както отбелязахме, тя е по-силна от шума на сешоар. Затова пробвайте смело със сешоар, работещ мотор на кола, прахосмукачка или продължително и силно шшшшшшшш-кане. Колко успокояващо действа шумът на сешоар за едно бебе - вижте тук.

4.    Люшкане

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Докато плодът е бил в утробата, той постоянно е бил люшкан и дундуркан, ето защо и люлеенето е една от ефективните техники да приспите бебе.

5.    Сучене

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Сученето, комбинирано с една от останалите техники, почти гарантира спокойния сън на бебето, та дори и 1-2 допълнителни часа към обичайната продължителност.