Много майки са подложени на силен обществен натиск да изглеждат идеалното въплъщение на перфектния родител. Заради това те понякога премълчават или направо лъжат по въпроси от типа по колко телевизия гледат децата или какво готвят за семействата си, установи изследване проведено от сайт за родители и цитирано от BBC.

В „благородни лъжи” също са включени и отговорите на въпроси като например по колко време дамите прекарват с партньорите си.

Анкетата включи 5 000 души и установи, че общуването на майки с други майки, често ги кара да се чувстват неадекватни.

„Родителките имат нужда да са по-честни една с друга.”, съветват от сайта. Според авторите към въпросите за семейния живот трябва да се подхожда откровено, дори и когато споделяме с хора извън него, защото иначе се опитваме да се вкараме в стереотип за „идеалната майка”, който не може да бъде изпълнен в реалността.

Това, разбира се, води до напрежение, стрес и неудовлетворение от живота.

Спане, а не готвене

Почти две трети от анкетираните са признали, че не са откровени пред другите майки за това колко добре се справят с ежедневните ситуации, а почти половината скриват финансовите си притесненения.

Почти една четвърт от майките са признали, че крият по колко телевизия гледат децата им, а всяка пета от тях е попреувеличила времето, което прекарва в игри с тях.

Реален пример е случаят, в който майка била толкова изтощена от работа, че когато се прибрала, веднага заспала. По-късно обяснила, че не можела да вдигне телефона, защото ръцете й били покрити с брашно, тъй като тъкмо приготвяла сладки.

Според анкетиращите се оказва доста трудно просто да вдигнеш ръце и да признаеш, че отглеждаш децата си много различно от приятелите си.

Освен това родителите постоянно имат нужда да поддържат у другите добро впечатление и тази тенденция е доста силно изразена при майките, които живеят далеч от децата си.

Според същото изследване страхът, че не си достатъчно идеален като родител не е провокиран от живота на известните, които виждаме в лъскавите списания.

Вместо това, той е породен от натиска на другите майки, които срещаме пред училището или в детската градина. Девет от десет жени се сравняват с останалите родители.

Същият уебсайт, провел изследването, е започнал кампания, наречена „The Real Parenting Revolution” (Истинската възпитателна революция), която окуражва родителите да приемат реалността и живота, който водят, вместо да се чувстват зле, че не живеят според митовете за съвършенство.

Несъвършенствата ни правят хора”, казват от сайта.

Силният натиск

Майка, участвала в изследването, обяснила защо й е било трудно да бъде честна: „Приятелката ми каза, че е ограничила сина си в игрите на Playstation и се съгласих с нея, казвайки й, че позволявам на моя син само по час на ден пред играта, при това, след като е приключил с домашните. След като го казах, ми идеше да се ритна, че съм излъгала – искам да кажа, не е чак толкова голяма работа.”

Според социолога и експерт по възпитание на децата Франк Фуреди, родителите са подложени на силен натиск от страна на обществото. Заради това те започват да лъжат и да превръщат оглеждането на децата си в представление.

Той добавя, че родителите винаги биват съдени по един или друг начин – дори и в това изследване. Истинското решение е те да бъдат оставени на мира, което значи просто - по-малко статистики.

Психоложката д-р Линда Пападополус казва, че често се случва хората да се чувстват осъждани в най-различен контекст. И съветва родителите да избягват да се сравняват с другите.

„В състезание сте само със самите себе си – всичко, което можете да направите, е да дадете най-доброто на което сте способни при отглеждането на собственото си дете.”  - завършва тя.