За една бъдеща и все още неопитна мама е твърде важно да започне да трупа познания още преди придобиването на съответния опит в отглеждането на своето бебе. Затова считам, че един от най-важните въпроси, върху които всяка една от тях е редно да се позадълбае, а и вярвам, че го прави, е този за кърменето. Пък и аз, вече встъпила в ролята си именно на такава, реших да се позапозная по-отблизо с предимствата на този, така важен за здравето и развитието на нашите деца, процес.

Разбира се, всяка една жена е в личното си право да направи своя избор

по отношение на естественото или изкуствено захранване на своето дете, и аз в никакъв случай нито правя опит, нито пък имам право да давам уроци и наставления какъв трябва да бъде той. Ето защо този текст ще предсавлява повече интерес за онези майки, които имат и биха имали желанието и възможността да кърмят своите деца.

Ясно е, че захранването на новороденото с майчиното мляко е най-естественият процес в природата на бозайниците.

И майчиното мляко е най-доброто, което едно кърмаче може да получи

Кърменето не само, че дава на детския организъм необходимите антитела в борбата им с инфекциите, но и създава дълбока емоционална връзка между майката и бебето. Факт, който научих покрай своето състояние, е, че, за жалост,

у нас, в родилните домове, няма развита практика да се стимулира кърменето сред родилките,

нито пък се дават подробни внимателни наставления за неговата специфика и тънкост. Често пъти тази липса на напътствие води до болезнено кърмене и бързо изчерпване на майчиния елексир. А това колко значима се оказва ролята на първите капки – т.нар. коластра – за здравето на детето, е въпрос малко известен у нас. Обикновено, за да се сдобиеш с тези знания, често пъти ти се налага сама да се поровиш било по книгите, било по прословутите форуми или сайтове в подкрепа на кърменето, или да търсиш помощ от приятели.

А колко голяма би била ползата от т.нар. консултанти по този въпрос,

но те са или в частните клиники, където не всяка жена може да си позволи да ражда, или в европейските. Затова както мен ме посъветваха, така и аз бих призовала всички бъдещи мами да бъдем по-настойчиви към обслужващия ни лекарски персонал в желанието си да кърмим децата си още в първите часове след раждането; да бъдем упорити в молбите си за една по-обстойна информация относно този така важен за здравето на рожбите ни етап.

Бих посочила два красноречиви примера

Става дума за две мои много близки познати, едната от които не бе получила необходимите напътствия, в резултат на което бе кърмила детето си само един месец. Другото момиче, което имаше късмет да попадне на добър консултант по стечение на обстоятелствата, не само, че получи шанса да дари бебето си с първата коластра, но и продължи да го кърми, повярвайте ми... цели три години. До ден днешен, и дай боже занапред, детенцето й не е пристъпвало нито веднъж през болничния праг.

И нека, както то, така и всички наши деца имат шанса да растат жизнени и здрави, усмихнати и щастливи. А ние, по-неопитните и желаещи да кърмим своите деца, майки, скоро да се радваме на съпричастие; на едно по-добро разбиране от страна на родилните институции за ролята на кърменето; и на неговото по-широко стимулиране у нас.