Няма ли да се умилите, ако видите 2-годишно момиченце, облечено с полиестерна розова рокля с воали? Или пък малко момченце с вискозен костюм и папионка на врата? Може би. Но дали момиченцето и момченцето се чувстват удобно в тези дрехи? Как са ги избрали родителите им и дали тогава са мислели за детските нужди и удобство или за личните си желания околните да възкликнат „Ай, какъв сладур!”

Преди да излезете на пазар, имайте предвид:

1. Децата имат нужда от много повече дрехи, отколкото възрастните. Те растат бързо, цапат се много и късат дрехите най-вече на лактите и коленете.
2. За да се чувства защитено и удобно, детето трябва да бъде обличано на пластове. Така по-голямото количество дрехи ще го защитава от студа, но влезете ли на топло – има какво да свалите.
3. Избирайте дрехи от естествени, дишащи, антиалергични материи. Децата са постоянно активни – тичат, играят. Трябва да се чувстват добре дори когато се изпотят, а и да имат максимална свобода при движение.

Към бебешкия гардероб с внимание

Бодита и ританки
Те са универсална дреха, която може да се носи от сутрин до вечер. Препоръчваме материята да е чист памук. Тя ще предпази детето и от студ, и от претопляне. Копчетат трябва да са от антиалергични материали (в никаъв случай никел!), за да не се зачервява или възпалява нежната бебешка кожа при допир.

Камизолки
Подходящи са най-вече за летния сезон. С тях може успешно да заместите бодито за по-голяма свобода на движенията.

Пижамки
Това е дрехата, която осигурява комфорта на детето по време на сън. Но освен това тя има и възпитателен ефект. Много от децата се настройват за спане само като видят или облекат пижамата си. Същият резултат може да постигнете и със завиване с любимото одеало.

Шапчици
Важно е главата на бебетата (а и на по-големите) да бъде покрита в по-хладните или ветровити дни. Именно това е мястото, което може да задържи или не цялата топлина на тялото. За да не падат, обикновено бебешките шапчици са с връзки под брадичката. Размерите им са съобразени с възрастта на бебетата, като започват от 0 до 3 месеца и могат да стигнат до 2 годинки. Сваляйте шапката на детето, когато то отиде на по-топло място. Така и ефектът, когато е на студено, ще е по-голям.

Ръкавички
Тук става дума за тези моделчета, които се слагат на ръчичките на бебето, за да не си издраска лицето. Движенията на новородените са все още некоординирани. Комбинирано с ноктите, които имат на пръстчетата си, те могат да издраскат бузките и челото си или пък да наранят очите си. Тези ръкавички са задължителни в комплектите дрехи при изписване на бебето от родилния дом.

Чорапки
И тук изборът пада върху чистия памук. Някои фирми изработват детските чорапки по специална технология, така че от тях да не могат да се разплитат отделни нишки.

Якета
Това е една от най-важните дрехи, защото е най-горният пласт при обличането. От икономична гледна точка може да купите яке със сваляща се подплата, така че да обличате детето и при по-студено, и при по-топло време.

Ефектно и ефективно

Бельото и долните бебешки дрехи обикновено са в телесни цветове. Залага се най-вече на бежово, охра и млечно бяло. Детските дрехи са като художническо платно и върху тях можете да откриете щампи на плодове, цветя, забавни анимационни герои, природни картини и др. Морските мотиви – райета в бяло и синьо, рапани, чайки, котви и други, са предпочитани за летните детски колекции. Апликациите от текстил са другият способ дрехите да бъдат декорирани красиво. Най-често срещаният модел обувки са с лепенки. С тях децата могат лесно да се обуят и сами.

След тези съвети ние от LadyZone смятаме, че момиченцето от началото на статията ще се чувства далеч по-конфортно, облечено с ленена рокля с предно джобче, от което закачливо наднича плюшено пате. За момченцето пък - в свободен памучен гащеризон на карета. И разбира се - много родителска любов.