.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Видовден дойдe!

LadyZone.bg | преди 2 години
Светкавици
Днес не се подхваща никаква работа

Днес, 15 юни, според народната традиция се чества Видовден. Всъщност, колкото и да търсим в църковния календар, светец с име Видо или Вида няма да открием. Счита се, че този празник е следа от почитта на древните по нашите земи към бога на възмездието.

Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци са сторили и ги наказва. Оттук е и изразът: "Ще дойде Видовден", т.е. времето за възмездие ще дойде и всеки ще бъде наказан за извършения грях. Вярва се, че дори и да има забавяне (забравяне) на правдата, тя ще дойде на Видовден:"Господ забавя, но не забравя!".

Прието е, че на този ден не трябва да се подхваща никаква работа. Хората в миналото вярвали, че така ще омилостивят светците, ще се предпазят от градушка.

Как се отбелязва Видовден 

В Граовско, в навечерието на празника, поставят китка трендафил в дъждовна вода, събрана от листата на растението - вида лугачка. Старите хора вярват, че тя лекува болни очи.

На Видовден момите пък изпълняват магически практики и правят любовни гадания.

Мият се с "видовденска" вода, за да са хубави и буйни косите им и да са красиви лицата им.

В нощта срещу празника те отрязват три стръка от растението шавар, наричат ги на имената на момците, които харесват, и вярват, че до края на годината ще се омъжат за момъка, чийто стрък е израснал най-високо.

Интересна е и практиката момите да вадят от раклите чеизите си и да ги изнасят навън по оградите, за да ги видят ергените. Вярва се, че така скоро ще се омъжат.

Видовден има връзка и с култа към слънцето. На празника хората стават рано и посрещат изгрева на слънцето. Това според традицията ще ги направи здрави и щастливи.

У нас Видовден се чества най-вече в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко. Именици на този ден са Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

Честито на имениците!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?