Котките са едни от най-предпочитаните домашни любимци на звездите. Карл Лагерфелд дори осигури таблет и двама камериери на сиамката си и сподели, че би се оженил за нея. Родните звезди не стигат толкова далече, но също доказват обичта и грижата към пухкавите си приятели всеки ден.

Затова Калин Вельов, Ваня Щерева, Лора Караджова, Снежана Макавеева и още популярни лица застанаха зад кампанията за ваксинация на котките у нас.

„Ние хората постоянно носим зарази вкъщи и можем да заразим котките. Затова трябва да се погрижим за тях и за здравето на всички в дома. Не можем да живеем като преди петдесет години“, изразява мнението си Калин Вельов, който отговорно ваксинира вече шест години своя персийски котарак Мочо.

Музикантът Ясен Козев, автор на хита "Губя контрол,когато...“, пък допълва: “Първо, ако имаш деца, трябва да помислиш и за тяхното здраве, защото те също могат да се заразят от някои от болестите при котките. И второ, за здравето на самата котка е много важно да се ваксинира.”

Ветеринарните лекари пък са категорични, че дори и при котки, които никога не напускат дома си, единствено ваксинацията гарантира максимална защита срещу зарази, проникващи в дома ни по разнообразен начин. От решаващо значение за доброто здраве на котката е и редовният преглед при специалист, който е задължителен преди да се постави ваксината.Още повече, че някои от инфекциите, срещу които ваксинираме котката, са заразни и за хората като бяс например. Ето защо грижейки се за котката, се грижим за цялото семейство.

„Времето минава, а хората просто не се замислят. Ваксинират котето, докато е малко - една, две, три години и след това забравят. Затова е хубаво да има контролни прегледи“, сподели пък своето виждане Ваня Щерева, която от четири години полага грижи за своята синя британка Лора.

Ветеринарният лекар може да диагностицира отрано съществуващи проблеми и да предотврати много бъдещи страдания на животното и семейството, при което живее. Освен това инвестицията във ваксина е много по-разумна от евентуално скъпо струващо лечение после.

Повече за ваксинацията можете да научите на www.facebook.com/OKotki.