Почти две-трети от децата на възраст под 1 година – или близо 90 милиона в целия свят – живеят в страни, в които бащите им нямат право по закон на дори един ден платен отпуск по бащинство, показват данните на нов анализ на УНИЦЕФ.

92 държави нямат национални политики, които да гарантират, че бащите получават адекватно платено свободно време с новородените си бебета, включително Индия и Нигерия, които имат високa  раждаемост. За сравнение, в други държави с високa раждаемост , като Бразилия и Демократична република Конго, има платени отпуски по бащинство, макар и относително кратки.

Научните данни показват, че когато бащите изградят връзка с бебетата си още от самото начало на живота, е по-вероятно да играят по-активна роля и в цялостното развитие на детето. Изследванията също така показват, че когато децата позитивно взаимодействат с бащите си, се радват на по-добро психично здраве, самоуважение и удовлетворение от живота в дългосрочен план.

Снимка: istockphoto.com

УНИЦЕФ приканва правителствата да прилагат национални политики в подкрепа на семействата, които подпомагат ранното детско развитие, включително и да осигуряват платен отпуск по бащинство, за да се помогне на родителите да имат време, ресурси и информация, от които се нуждаят, за да се грижат за децата си.

По-рано тази година УНИЦЕФ модернизира подхода си към разпоредбите за родителския отпуск и вече предвижда до 16 седмици платен отпуск за бащинство във всичките си представителства по света.

Остава обаче много работа. В 8 страни по света, включително САЩ, където живеят близо 4 милиона новородени, няма изобщо платен отпуск по майчинство или по бащинство. Настоящият анализ е част от глобалната кампания на УНИЦЕФ „Супер татко”, която за втора поредна година цели да премахне бариерите, които възпрепятстват бащите да играят активна роля в развитието на децата си. Основен момент в кампанията е отбелязването на Деня на бащата (17 юни) - признат в повече от 80 страни, като се фокусира върху важността на любовта, играта, закрилата и доброто хранене за здравословното развитие на мозъка на малките деца.

 

Снимка: istockphoto.com

Какво е положението в България?

В България бащите, които са осигурени имат право на платен отпуск по бащинство от 15 календарни дни. Той се ползва от момента, в който бебето е изписано от лечебното заведение. В допълнение, след навършване на 6 месеца на детето бащата може да ползва оставащата отпуска на майката за раждане на дете, с нейно съгласие – до изтичане на законните 410 дни.

Пълният списък на страните без платено бащинство може да бъде разгледан тук.

Следните държави имат политика, която или дава по-дълъг платен отпуск за бащите, или предоставя финансови стимули на бащите да вземат по-дълъг отпуск, което е от полза за по-продължителното им участие в развитието на техните деца: Германия, Финландия, Исландия, Норвегия, Южна Корея, Швеция.