Доводите за и против училищните униформи сгурно могат да образуват списък по-дълъг от този с доводите за това кой е силният и кой слабият пол. Вместо да спорим обаче ние искаме да ви покажем с какви униформи се обличат учениците по света. Освен в чужбина ще попътуваме и в миналото, като се върнем около 80 години назад и кацнем във Варна.

American Academy Larnaca


Учениците, които идват в American Academy Larnaca без униформа, се изпращат обратно вкъщи и не им се позволява да посетят училищните занимания, докато не се преоблекат. От училището незабавно се свързват с родителите на тези ученици, които обличат униформите си по неправилен начин, например блузите са извън панталоните или полите. Такава е реакцията от страна на училището при първи такъв случай. При втори, ученикът не се допуска в сградата на училището.

Fukuoka Jo Gakuin


След серия с различни неодобрявани и нехаресвани униформи, се появява японската ученическа униформа в моряшки стил. Шие се в магазин близо до Fukuoka Jo Gakuin и бързо става популярна в цялата страна. Визията е стандартна – тъмносиня пола, бяла риза, тъмносиня кърпа, тъмночервена вратовръзка, три ивици от тъмночервено на яката и маншетите и бяла котва. Момичетата с гордост носят униформите си, защото по този начин се чувстват част от дълголетната история на училището си. Визията на моряшката униформа не е променяна през последните 90 години, а според Юджи Мотомура, ръководител и пиар на училището, като се има предвид положителната обществена нагласа, промяна скоро няма и да има.

Средно училище номер 197




Съгласно закона за образованието на Руската федерация от 1992 г. Училищните униформи не са задължителни, те се въвеждат по усмотрение на ръководството на училището. В Училище номер 197 в Москва вземат решение за въвеждане на униформи на следните основания:
- Униформата дисциплинира
- Строгият стил на дрехите създава делова атмосфера, необоходима за провеждането на учебните занятия.
- Учениците ще мислят за учене, а не за дрехи.
- Ликвидира се проблемът „Какво да си облека за училище?”
- Ако униформата се харесва от децата, те ще я носят с гордост.
- Ученическата униформа икономисва пари на родителите.

В училището е категорично забранено носенето на дънки и спортни дрехи (с изключение на уроците по физическо възпитание).
 

Варненската девическа гимназия в миналото


Носенето на униформа е почти равнозначно на държавната конституция. През 1955 г. от дирекцията на гимназията нареждат момичетата да са с униформи дори на абитуриентския си бал. Така абитуриентките се появили в празничната вечер с бяла блуза, черна пола и барета. Като се има предвид, че това е първият път в живота на тези момичета, в който слагат цивилни дрехи извън дома си, някои ще се запита каква е разликата с училищната униформа. Отговорът - материята. Било позволено полите да са корпинени.