Често децата, а и самите родители се оплакват от тежестта на раницата. И често имат право, тъй като там можем да намерим всичко - тетрадки, учебници, моливници, учебни тетрадки, речници, тетрадка-речник, комплект за физическо, обяд и какво ли още не. Да се притесняваме ли ако детето ни се оплаче от подобен проблем и как да преценим дали ученическата раница е наистина тежка за него?

В някои страни в света има специални закони, постановления и становища на организации, които регламентират колко точно да тежат ученическите чанти. Цифрите варират от 8 до 20% от теглото на детето, за да бъдат избегнати гръбначни изкривявания.

Така например в САЩ раниците на учениците не трябва да тежат повече от 15-20% от теглото им,  показва проучване на Сдружение "Настоящи и бъдещи майки". В Полша Националната санитарна инспекция посочва, че цифрата не трябва да надвишава 8 на сто, а в Русия теглото на раницата на първокласника не трябва да е повече от 300 грама (според доклад на руската служба за санитарно-епидемиологичен контрол). В Израел е приет закон, според който раниците на учениците в първи и втори клас задължително трябва да са ортопедични и да не тежат повече от 10% от теглото им.

А други страни са решили проблема по друг начин. В Германия децата не носят тежки чанти, защото в тях няма учебници. Имат папки по различните предмети с принтирани листа от учебника на преподавателя. Нова Зеландия - в раницата на детето има само кутия за обяд, бутилка вода и малка книжка. Имат и предмет Здраве, където се дискутират тези въпроси всяка седмица. А в Холандия, Финландия и Англия учениците до 11-12 години не носят раници с учебници. Ако носят чанта, тя е за сок и закуска.

Е, в България все още не са предприети подобни стъпки за предотвратяване на гръбначните изкривявания при подрастващите, затова с тази задача трябва да се заемат активно майките и татковците.

Какво можете да направите, за да е по-лека ученическата чанта на детето ви, вижте на следващата страница >>>

 

 1. Преглеждайте раницата му редовно. Обсъждайте предметите, които ще има утре, а ненужното просто махнете от съдържанието. Така ще създадете навик и у него.

2. Ортопедичните раници със сигурност са по-скъпи, но парите нямат значение що се отнася до здравето на децата. Така че се сдобийте с една такава, като съобразите големината й с възрастта на малчугана.

3. Ако все пак раницата не е ортопедична, то поне гледайте презрамките й да са меки и подплатени, а не тънки и режещи.

4. Не угаждайте на капризите му. В момента по-модни са раниците, преметнати през едното рамо, но тежестта при тях се поема само от едната ръка, което може да доведе отново до изкривявания.